Κατά της Γενοκτονίας των Ποντίων ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων τάχθηκε ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά την κατάθεση πρότασης για συζήτηση περί της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που υπέβαλε τη Δευτέρα ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς εκ μέρους της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Σύμφωνα με την εφημερίδα ”το ΈΘΝΟΣ”, η κίνηση αυτή του Βέμπερ προκάλεσε την αντίδραση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησαν εξηγήσεις από τη ΝΔ. «Ο Μάνφρεντ Βέμπερ και το ΕΛΚ απέρριψαν τη συζήτηση στην Ευρωβουλή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όταν λείπουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από ψηφοφορίες είναι σκάνδαλο, όταν λείπουν οι της ΝΔ είναι Δευτέρα… Συμφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε Βέμπερ-ΕΛΚ;» αναρωτήθηκε µέσω Τwitter o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βασίλης Κατσαρδής. Η απουσία πολλών Ελλήνων ευρωβουλευτών από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποδόθηκε στο γεγονός ότι η πρόταση του ECR δεν ήταν προγραμματισμένη.

Σημειώνεται ότι παρόντες ήταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Χουντής από τη ΛΑΕ, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης από το ΚΚΕ, ο ανεξάρτητος πλέον Ελευθέριος Συναδινός και οι δύο χρυσαυγίτες. Όλοι τους υπερψήφισαν την πρόταση, η οποία τελικά δεν «πέρασε» µε 199 κατά, 79 υπέρ και 18 λευκά. Προηγουμένως, ο Νότης Μαριάς είχε ζητήσει να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη η «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που έλαβε χώρα το διάστημα 1914-1923» και να εκδοθεί ψήφισμα.

Επιπλέον, είχε ζητήσει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το αίτημα αυτό, καλώντας τους συναδέλφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «να στηρίξουν αυτήν την πρόταση ως ένα ιστορικό χρέος, ιδίως φέτος, που συµπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Πέραν της ομάδας του Νότη Μαριά, η πολυπληθέστερη ομάδα που στήριξε το αίτημα ήταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE). Οι ευρωβουλευτές των υπόλοιπων ομάδων ψήφισαν στην πλειοψηφία τους αρνητικά. Σύμφωνα µε το ρεπορτάζ, ο λόγος ήταν ότι η πρόταση δεν ήταν προγραμματισμένη και δεν είχε ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία. Ισχύει, επίσης, ότι η Δευτέρα είναι μια «δύσκολη» μέρα για πολλούς ευρωβουλευτές που έρχονται από τις χώρες τους και συνεπώς δεν είναι πάντα εύκολο να είναι παρόντες στην αρχή των συζητήσεων της Ολομέλειας.

Από την πλευρά της, η Εύα Καϊλή της Ελιάς κατηγορεί τον Νότη Μαριά για fake news και υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας. «Ο Μαριάς πούλησε πατριωτισμό, θυσιάζοντας την εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε για ένα κοινό ψήφισμα όλων των παρατάξεων, κατεβάζοντας εκτός ημερησίας ένα πρόχειρο δικό του» αναφέρει σε δελτίο Τύπου η ευρωβουλευτής.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ