Εξελίξεις στη Βρετανία: Νόμος του κράτους το κείμενο που προβλέπει παράταση της διαδικασίας του Brexit

Το νομοσχέδιο για την παράταση της διαδικασίας του Brexit με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία έλαβε βασιλική έγκριση και είναι πλέον νόμος του κράτους, αφού εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στην Βουλή των Λόρδων ολοκληρώθηκε η τρίτη ανάγνωση (κατ’ άρθρον) του νομοσχεδίου που εκκρεμούσε από την Παρασκευή. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου οι βουλευτές το ενέκριναν.

Η επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων του Συντηρητικού κόμματος στο κοινοβούλιο Άντρεα Λίντσομ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο και θα προγραμματίσει χρόνο για συζήτηση αύριο, εάν λάμβανε βασιλική έγκριση, αλλά χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι το κοινοβούλιο εξέτασε για πρώτη φορά το νομοσχέδιο την προηγούμενη Τρίτη και είχε μόλις ώρες να το συζητήσει λεπτομερώς και στα δύο σώματα.

Κατά τον νόμο, η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να επιδιώξει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας κατά τρόπο που θα αποκλείει την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, από ατύχημα, κατά λάθος ή εσκεμμένα.

Η βουλευτής των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, που είχε την πρωτοβουλία για την κατάρτιση και την υποβολή του νομοσχεδίου, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η έγκρισή του πρέπει να ερμηνευτεί ως υποστήριξη προς την Πρωθυπουργό να κλείσει συμφωνία.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ