Νέα στοιχεία για τη δολοφονία Κασόγκι – Τα τελευταία λόγια του και οι πράκτορες που είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ

Ορισμένα από τα μέλη της ομάδας των Σαουδαράβων που σκότωσαν τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι είχαν λάβει εκπαίδευση για “ειδικές αποστολές” στις ΗΠΑ, υποστηρίζει η εφημερίδα Washington Post, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία για τον θάνατο του δημοσιογράφου.

Ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου από μια ομάδα 15 πρακτόρων που έφτασαν από το Ριάντ στην Τουρκία. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Αφού αρχικά διέψευσε τον θάνατο του Κασόγκι, η Σαουδική Αραβία έκανε στη συνέχεια λόγο για μια επιχείρηση από “ανεξέλεγκτους” πράκτορες. Η δίκη 11 υπόπτων ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου σε σαουδαραβικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Washington Post Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, “ένας Σαουδάραβας που διάβασε προσεκτικά την απομαγνητοφώνηση της ηχογράφησης” (σ.σ. χάρη στα μικρόφωνα που είχαν τοποθετήσει οι τουρκικές υπηρεσίες μέσα στο προξενείο) του είπε ότι η ομάδα είχε σκοπό να απαγάγει τον Κασόγκι και να τον μεταφέρει για ανάκριση στη Σαουδική Αραβία. Όμως, επικαλούμενος μια υποσημείωση στο κείμενο αυτό, πρόσθεσε ότι του έγινε κάποια ένεση, “πιθανότατα κάποιο ισχυρό ηρεμιστικό”, και κατόπιν τοποθέτησαν μια κουκούλα στο κεφάλι του.

“Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Έχω άσθμα. Μην το κάνετε αυτό” ακούγεται να φωνάζει ο Κασόγκι λίγο πριν από τον θάνατό του.

Ο Ιγκνάσιους προσθέτει ότι ρώτησε πάνω από δέκα αμερικανικές και σαουδαραβικές πηγές για την υπόθεση. Όλοι του μίλησαν ανώνυμα, ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα μέλη αυτής της “ομάδας ταχείας επέμβασης” είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ.

“Η CIA έκανε γνωστό στις άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες ότι αυτή η εκπαίδευση σε ειδικές αποστολές ενδέχεται να έγινε εν μέρη από την Tier 1 Group, μια εταιρεία στο Άρκανσο, κατόπιν άδειας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ”, προσθέτει η εφημερίδα.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ