Handelsblatt: Το Βερολίνο δεν θέλει την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

H πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μπορεί να σκοντάψει στη διαφαινόμενη αρνητική θέση του Βερολίνου, το οποίο θέλει την ενεργή συμμετοχή του Ταμείου στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλφ Σολτς, είναι εναντίον ενός τέτοιου σχεδίου. “Συνεχίζουμε να βλέπουμε επιφυλακτικά μία πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ”, σημειώνεται σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που είναι σε γνώση της εφημερίδας.

Ο λόγος για τη στάση αυτή του Βερολίνου: Η πρόωση αποπληρωμή “θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως απόσυρση του ΔΝΤ, κάτι που θέλει να αποφύγει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, το οποίο μαζί με τη γερμανική Βουλή είχαν επιμείνει ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων βοήθειας στην Ελλάδα, στη συμμετοχή του Ταμείου λόγω της τεχνογνωσίας του στη διαχείριση των κρίσεων.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ χρειάζεται το “πράσινο φως” από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς ο ESM έχει το δικαίωμα να ζητήσει μία πρόρωρη αποπληρωμή και των δικών του δανείων στην Ελλάδα ή να παραιτηθεί από μία τέτοια αξίωση.

“Έως τώρα δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την Ελλάδα”, δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος του ESM. Όπως είπε ο ίδιος, ο ESM, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, εστιάζει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία μπορεί να βελτιωθεί κάπως με την αποπληρωμή των σχετικά ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Στην περίπτωση, πρόσθεσε, που η Ελλάδα υποβάλει μία τέτοια αίτηση, θα γίνει ανάλυση της κατάστασης. “Εάν εξυπηρετούνται συνολικά τα συμφέροντά μας, η ηγεσία του ESM θα προτείνει να γίνει η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ”, σημείωσε, προσθέτοντας: “Τον τελευταίο λόγο έχουν τα κράτη-μέλη, που αποφασίζουν για τα θέματα αυτά στο Διευθυντήριο του ESM, και σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, συμμετέχουν και τα κοινβούλιά τους στη λήψη της απόφασης”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ