Χάνει εξουσίες ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας μετά την υπόθεση Κασόγκι

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου της Σαουδικής Αραβίας χάνει αρκετές από τις εξουσίες του μετά τη δυσαρέσκεια του βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ για την υπόθεση Κασόγκι και την εμπλοκή του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σ’ αυτήν. Ο πρίγκιπας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα καθώς θεωρείται ότι έδωσε την εντολή δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, φήμες που αμαύρωσαν την εικόνα του βασιλείου παγκοσμίως αλλά και τη διεθνή εικόνα του ίδιου του πρίγκιπα.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν απουσίασε από αρκετά υπουργικά συμβούλια και διπλωματικές συναντήσεις το τελευταίο διάστημα ενώ λέγεται ότι του αφαίρεσαν και κάποιες από τις οικονομικές δυνατότητες που είχε, όπως μεταδίδει το Guardian. Συγκεκριμένα δεν παρέστη σε δύο υπουργικά συμβούλια ούτε σε σημαντικές διπλωματικές επαφές με εξέχουσες προσωπικότητες που επισκέφθηκαν το βασίλειο. Επίσης, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δεν παρέστη σε σύσκεψη με ανώτατους αξιωματούχους της οικονομίας, ούτε σε συνάντηση με τον βασιλιά και τον μεγάλο μουφτή, αλλά ούτε και στη συνάντηση με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και στις επαφές με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου και πρέσβεις από την Ινδία και την Κίνα. Μάλιστα, δεν παρέστη ούτε στη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Η απουσία του αυτή από αλλεπάλληλες υποχρεώσεις προκάλεσε έκπληξη στους αρμοδίους αλλά επιβεβαιώνει ότι ο βασιλιάς είναι δυσαρεστημένος με τον γιο του.

Η κίνηση περιορισμού του πρίγκιπα φέρεται να ανακοινώθηκε σε ανώτατους αξιωματούχους του κράτους από τον ίδιο τον πατέρα του, τον βασιλιά Σαλμάν. Αν και ο βασιλιάς του ζήτησε να παρευρεθεί στο υπουργικό συμβούλιο εκείνος δεν εμφανίστηκε και αυτό ήταν που τον δυσαρέστησε ακόμη περισσότερο. Ο στενός σύμβουλος του βασιλιά, Μουσαέντ αλ Αϊμπάν, που πήρε πτυχίο από το Χάρβαρντ και πρόσφατα τοποθετήθηκε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, πλέον θα επιβλέπει τις διεθνείς επενδύσεις του βασιλείου αντί του πρίγκιπα. Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να απαντήσει στην προσπάθεια των ρεπόρτερ του Guardian για περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: Guardian

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ