Ράμα: Ιστορική και μεγαλοπρεπής η Συμφωνία των Πρεσπών

Επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ιστορική και μεγαλοπρεπής», ενώ «η Βόρεια Μακεδονία δεν αποτελεί απλώς μία γείτονα χώρα, αλλά ένα φιλικό και αναντικατάστατο στρατηγικά κράτος».

Ο κ. Ράμα επωφελήθηκε της ευκαιρίας να ευχαριστήσει τον κ. Ζάεφ διότι, όπως είπε, «λόγω της διορατικότητάς του άνοιξε ο δρόμος για την αρμονική συμβίωση στη γείτονα ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Μακεδόνες κάτοικους της Β. Μακεδονίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε την Αλβανία «έναν από τους στενότερους φίλους και σημαντικό εταίρο» με τον οποίο, όπως ανέφερε, «μπορούμε να συνεργαστούμε και να πετύχουμε πρόοδο και ασφάλεια και ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών μας και της περιοχής».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, κυρίως στον οικονομικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των συγκοινωνιών, όπως οδικοί άξονες και σιδηροδρομική ένωση. Επ’ αυτού ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι δύο πλευρές συμφωνούν για τη δημιουργία μίας κοινής οικονομικής ζώνης, ξεκινώντας πρώτα από τη μέγιστη διευκόλυνση των συνοριακών διαδικασιών».

Ο κ. Ράμα επικαλέστηκε γι’ αυτό, το μοντέλο που τα Τίρανα υιοθέτησαν με το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε να συνεχίζαμε με όλες τις βαλκανικές χώρες, ξεκινώντας πρώτα με τους γείτονες», αναφέροντας τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

Επίσης, συμφώνησαν να ανοίξει στο Μοναστήρι επίτιμο προξενείο της Αλβανίας, με τη δέσμευση του κ. Ράμα ότι «η μειονότητα της Βόρειας Μακεδονίας στην Αλβανία θα χαίρει όλους τους καρπούς αυτού του θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πηγή φωτό: balkaneu.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ