Τερέζα Μέι: Εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. αυτό που ζητούσε η Βουλή των Κοινοτήτων

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε στο Στρασβούργο ότι θα υπερασπιστεί ανεπιφύλακτα την τροποποιημένη συμφωνία που σύναψε με την ΕΕ για το Brexit και όσα αυτή επιτυγχάνει, όπως το έθεσε, για τη χώρα της.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, η τροποποιημένη συμφωνία βάζει τη χώρα στον σωστό δρόμο για την αποκατάσταση μιας καλής μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ.

Κατά τη Μέι, το να υπάρχει ένας μηχανισμός ασφαλείας, μια «ασφάλιση» για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, είναι απόλυτα σωστό.

Ωστόσο, πρόσθεσε, όφειλαν να υπάρξουν εγγυήσεις πως εάν ποτέ χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας, δεν μπορεί να έχει μόνιμη ισχύ.

Όποια ρύθμιση κι αν αντικαταστήσει το λεγόμενο backstop, συμπλήρωσε, δεν χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει τις ίδιες διατάξεις.

Σύμφωνα με τη Μέι, θα υπάρξει μια σαφής πορεία των διαπραγματεύσεων για τις εναλλακτικές διευθετήσεις από την έναρξη της επόμενης φάσης τους.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συμπλήρωσε ότι το ΗΒ θα προχωρήσει μονομερώς σε μια διακήρυξη κατά την οποία τίποτε δεν θα εμποδίζει τη χώρα να πάψει να εφαρμόζει τον μηχανισμό, εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν.

Στην περίπτωση που το backstop τεθεί σε ισχύ και οι διαπραγματεύσεις ανασταλούν χωρίς να διαφαίνεται προοπτική επίτευξης συμφωνίας, εξήγησε η ίδια, η διακήρυξη αυτή θα καθιστά σαφές ότι «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πως τίποτε δεν θα εμποδίζει το ΗΒ να εφαρμόσει μέτρα που θα τερματίσουν την εφαρμογή» του μηχανισμού αυτού.

Η Μέι υποσχέθηκε ότι θα υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συμφωνήθηκε στην ομιλία της με την οποία θα ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα.

Πάντως, έκρινε η αρχηγός των Τόρις, η βρετανική κυβέρνηση εξασφάλισε αυτό που ζητούσε το κοινοβούλιο όσον αφορά το backstop.

Η Μέι επέμεινε πως η κυβέρνησή της θα εργαστεί σκληρά ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ ως τα τέλη του 2020, ώστε το backstop να μη χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ σε καμία περίπτωση.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ