Αντίθετη στην οικοδόμηση νέας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Οκινάουα η πλειοψηφία των Ιαπώνων ψηφοφόρων

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξέφρασε την αντίθεσή της στην ανέγερση νέας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο νησί Οκινάουα (νότια), στο νομικά μη δεσμευτικό δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη χθες Κυριακή, κατά τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο κυβερνήτης της Οκινάουας Ντένι Ταμάκι απαίτησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να βάλει το σχέδιο στο συρτάρι, αφού το απέρριψε το 72% των πολιτών που συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Αλλά παρότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «ειλικρινά» αποδέχεται το αποτέλεσμα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου ούτως ή άλλως.

Ο Άμπε ανέφερε πως θα αρχίσουν τα έργα επιχωμάτωσης ενόψει της οικοδόμησης της νέας αμερικανικής βάσης στην παράκτια περιοχή Νάγκο Σίτι, όπου ουσιαστικά θα μεταφερθεί η αεροπορική βάση Φουτένμα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Προχωρά στην κίνηση παρά την αντίθεση του πληθυσμού που εκφράζεται εδώ και δεκαετίες, αλλά και παρά την πιθανότητα στο υπέδαφος της περιοχής να βρίσκεται ενεργό γεωλογικό ρήγμα και το υπέδαφος να είναι ασταθές. Εξάλλου, η περιοχή όπου θα εκτελεστούν τα έργα είναι γνωστή για τη βιοποικιλότητά της και για τους κοραλλιογενείς υφάλους της.

Την 30ή Σεπτεμβρίου ο Ταμάκι, πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης που εναντιώνεται στα σχέδια της συντηρητικής κυβέρνησης του Άμπε, κατήγαγε σαρωτική νίκη στις εκλογές για την ανάδειξη του κυβερνήτη στην Οκινάουα.

Η Ουάσινγκτον και το Τόκιο συμφώνησαν το 1996 να κλείσει η βάση Φουτένμα, που βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της νήσου, ώστε να κατευναστεί η οργή των πολιτών για τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού από τρεις Αμερικανούς στρατιωτικούς έναν χρόνο νωρίτερα.

Προς αντικατάστασή της, οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να ανεγερθεί νέα αμερικανική στρατιωτική βάση στην Οκινάουα.

Η έκταση της Οκινάουας ισούται με λιγότερο από το 1% του συνόλου του εδάφους της Ιαπωνίας. Αλλά η νήσος φιλοξενεί πάνω από τους μισούς στρατιωτικούς των ΗΠΑ οι οποίοι σταθμεύουν στη χώρα.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ