Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ευρωπαίους να μην παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις με το Ιράν

Ο μηχανισμός της ΕΕ με σκοπό τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν και την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού έναντι της πολιτικής της Ουάσινγκτον και οδηγεί σε ασύνετη πορεία δράσης, υποστήριξε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που επανέφερε σε ισχύ, για να αναγκάσει την Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να την εμποδίσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και πιο προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους, εξήγησε ο Γκρενέλ στην κυριακάτικη έκδοση της Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε που κυκλοφορεί.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θέτουν σε εφαρμογή τον επίμαχο ευρωπαϊκό μηχανισμό, το λεγόμενο Εργαλείο για την Υποστήριξη των Εμπορικών Συναλλαγών (INSTEX), στα τέλη του Ιανουαρίου, εντός των ορίων της προσπάθειας των Βρυξελλών να περισώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, που ήδη έχει επιβάλλει περιορισμούς στη δυνατότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το INSTEX επιτρέπει να γίνονται εμπορικές συναλλαγές χωρίς οι συμμετέχοντες να διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν κυρώσεις.

Το Ιράν θα μπορεί μέσω αυτού του μηχανισμού, για παράδειγμα, να διαθέτει πετρέλαιο ή άλλα προϊόντα σε κράτη-μέλη της ΕΕ και το αντίτιμο, αντί να καταβάλλεται σε ιρανικές τράπεζες, να πληρώνεται σε ευρωπαϊκές εταιρείες που προμηθεύουν με φάρμακα ή τρόφιμα την Ισλαμική Δημοκρατία.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκρενέλ επιλέγει να αψηφήσει τους κανόνες διπλωματικής συμπεριφοράς και να παραβιάσει το πρωτόκολλο, κάνοντας δηλώσεις που προκαλούν.

Λίγο καιρό αφότου ανέλαβε το αξίωμα, τον Μάιο, απαίτησε οι γερμανικές εταιρείες να σταματήσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), κατά την επίσημη ονομασία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Κατόπιν, προκάλεσε οργή στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όταν δήλωσε στον ακροδεξιό ειδησεογραφικό ιστότοπο Breitbart ότι θέλει να «δυναμώσει» τα κινήματα της «εναλλακτικής» δεξιάς «απ’ άκρου σ’ άκρο της Ευρώπης».

Ενώ πιο πρόσφατα, απείλησε τις γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ