Χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας βγήκαν ξανά στους δρόμους να διαδηλώσουν

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας βγήκαν για ακόμη μια φορά στους δρόμους των πόλεων το Σάββατο.

Μπροστά στα αχαρτογράφητα νερά που έχει εισέλθει η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες ζητωκραύγαζαν για τον Χουάν Γκουαϊδό, τον ηγέτη που «περίμεναν». Και λίγα χιλιόμετρα μακριά, χιλιάδες Τσαβίστας διαδήλωναν για να υπερασπιστούν τα 20 χρόνια της Μπολιβαριανής Επανάστασης του Ούγκο Τσάβες.

Οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές αντικατοπτρίζουν μια κατακερματισμένη κοινωνία στην μαστιζόμενη από πολιτική και οικονομική κρίση χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Ο ηγέτης που περιμέναμε»

Πλάι στη σύζυγό του, φορώντας τη σημαία της Βενεζουέλας, ο Κάρλος Μοράλες ενώθηκε με το πλήθος σε μια από τις κινητοποιήσεις στο ανατολικό Καράκας στο κάλεσμα του Γκουαϊδό, προέδρου του κοινοβουλίου και αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της χώρας, που χαίρει της στήριξης και της αναγνώρισης μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας.

«Αυτός είναι ο ηγέτης που όλοι οι Βενεζουελάνοι περίμεναν, ένας καινούργιος ηγέτης, νέος, άφθαρτος από το παλαιό πολιτικό σύστημα», είπε ο Μοράλες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 62χρονος κυβερνητικός εργαζόμενος δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του Τσάβες το 1998, αλλά στην 20η επέτειο από την έλευση στην εξουσία του εκλιπόντος «κομαντάντε», πιστεύει ότι «ο σοσιαλισμός φέρνει μόνο μιζέρια και καθυστέρηση» στην ανάπτυξη.

«Μας έφερε 20 χρόνια πίσω, οι φίλοι μας, οι αγαπημένοι μας, τα παιδιά μας έφυγαν από τη χώρα εξαιτίας αυτής της επανάστασης».

«Καμία ειρηνική έκβαση»

Η Νινιμπέθ Μεντίνα κατεβαίνει στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο τα τελευταία πέντε χρόνια και τονίζει ότι υποφέρει από την καταπίεση.

Ο Χουάν Γκουαϊδό «προέκυψε από το πουθενά για να μας δώσει την ελπίδα που χρειαζόμασταν… Αυτή είναι μια νέα ευκαιρία για μια ελευθερία που ψάχναμε για πολύ καιρό» λέει.

Η 25χρονη δικηγόρος καθιστά τον Τσαβισμό υπεύθυνο για την «οπισθοδρόμηση» της Βενεζουέλας και για το γεγονός ότι «όλοι οι νέοι φεύγουν από τη χώρα».

Δηλώνει ότι δεν φοβάται μια βίαιη έκβαση και τάσσεται ακόμη και υπέρ μιας στρατιωτικής εισβολής των Ηνωμένων Πολιτειών, για να εξασφαλιστεί ότι η «δικτατορία δεν θα φύγει ειρηνικά».

«Ευχάριστη έκπληξη»

Η Μαρία κατέβηκε στο δρόμο «απαιτώντας την αποχώρηση Μαδούρο από την εξουσία» λέγοντας ότι με τη Μπολιβαριανή επανάσταση «έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που οπισθοδρομήσαμε».

Για την 48χρονη δασκάλα ο Χουάν Γκουαϊδό αποτελεί μια «ευχάριστη έκπληξη» που φέρνει «σοβαρότητα, δέσμευση και ευθύνη, έτσι ώστε η Βενεζουέλα να σταματήσει να οπισθοδρομεί και να αρχίζει να εξελίσσεται».

«Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στην Βενεζουέλα και αυτός αντιπροσωπεύει την ελπίδα ότι (…) μπορούμε να ζούμε καλά, ελεύθερα, να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής, τα παιδιά μου να σπουδάζουν εδώ και να αισθάνονται ότι έχουν μέλλον».

«Ο Τσάβες άνοιξε τα μάτια μας»

Η Εσθέρ Γκονζάλες χαϊδεύει το πορτραίτο του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες στη λεωφόρο Μπολιβάρ στο Καράκας, όπου ένα πλήθος συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει τα 20 χρόνια Τσαβισμού.

«Ο Τσάβες άνοιξε τα μάτια μας», λέει η 80χρονη συνταξιούχος, η οποία πιστεύει ότι η οικονομική κρίση, που σημαδεύεται από σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, έχει επιδεινωθεί καθώς ο «Μαδούρο είναι μόνος του, και οι υπουργοί του δεν βοηθούν».

«Τα ελαττώματα της επανάστασης»

Με ομπρέλα στα χρώματα μπλε, κόκκινο και κίτρινο της σημαίας της Βενεζουέλας, η Βιρτζίνια Ρόντον προστατεύει τον εαυτό της από τον ήλιο σιγοτραγουδώντας τραγούδια στη δόξα του Τσάβες. Στα 69 της έτη, λέει ότι «η επανάσταση είναι ό,τι πιο όμορφο γνώρισε».

Η κάτοικος του Περάτε, της μεγαλύτερης φαβέλας στη Βενεζουέλα, αναγνωρίζει ότι η επανάσταση έχει «πολλές ατέλειες». «Κάναμε πολλά λάθη, η διαφθορά είναι το κύριο».

Ενώ αντιμετωπίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως «μαριονέτα» των Ηνωμένων Πολιτειών, διαμαρτύρεται για τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της Βενεζουέλας. «Έχω δύο εγγόνια τεσσάρων ετών, τα παιδιά μου αγωνίζονται επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους», παραδέχεται.

«Σταματήστε τον Πόλεμο Τραμπ»

Με γυαλιά με την εικόνα του Τσάβες , ο Χούλιαν Κορνάδο παρουσιάζει με υπερηφάνεια ένα από τα πλακάτ που κρατά, στο οποίο αναγράφεται έκκληση προς τον ΟΗΕ να σταματήσει «τον πόλεμο του (Ντόναλντ) Τραμπ» εναντίον της Βενεζουέλας.

«Αυτό που κάνουν είναι πρωτοφανές, παράνομο», λέει.

Για τον 64χρονο Κορνάδο η «επανάσταση εξελίχθηκε πολύ καλά», αλλά όταν ο Μαδούρο ήρθε στην εξουσία «ένας πόλεμος ξεκίνησε για να μας γονατίσει, να μας στερήσει τρόφιμα και φάρμακα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ