Μπόλαρης: Να αφήσουμε τις στρατηγικές ελληνικής καθαρότητας

“Ναι, η Μακεδονία είναι ελληνική, όπως και η Ήπειρος και η Θράκη, αλλά έχουμε τη Β. Ήπειρο στην Αλβανία, τη Β. Θράκη στη Βουλγαρία και την Α. Θράκη στην Τουρκία και τη Β. Κύπρο ματωμένη”. “Εάν εμείς παριστάνουμε τη στρουθοκάμηλο ή ομφαλοσκοπούμε τότε μπορούμε να κάνουμε ανέξοδα κηρύγματα πατριωτισμού” τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην ολομέλεια της Βουλής επισημαίνοντας “πως έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε ότι το κρίσιμο για να βγάλουμε άποψη είναι από πιο σημείο θέασης βλέπουμε τα πράγματα”.

Ο κ. Μπόλαρης εξήγησε τη σημασία που έχει το να μπει στο “πλάνιο” της συζήτησης το γεωπολιτικό περιβάλλον, η Τουρκία, ο πόλεμος στη Συρία, η διάλυση της Λιβύης, η τεράστια ένταση μέσα στα Βαλκάνια, η κόντρα των Σέρβων με τους Αλβανούς και το Κόσοβο, η κρίση στην Κριμαία.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Μακεδονία είναι μία και ελληνική είπε ότι “αυτό εξασφαλίζει η συνθήκη” επισημαίνοντας ότι “θα πρέπει να βάλουμε την λογική στο τραπέζι” καθώς και η Ήπειρος, του Πύρρου και της Ολυμπιάδας της μάνας του Αλέξανδρου, είναι ελληνική αλλά πάνω από αυτήν βρίσκεται η Β. Ήπειρος που με διεθνείς συνθήκες είναι εκτός της χώρας.

Επ αυτού ο υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε όσους λένε ότι είναι ευρωπαϊστές “να ξεκαθαρίσουν εάν το όνομα μας είναι η ψυχή μας”. Και τόνισε: “Το όνομα μας είναι και η Ήπειρος, το όνομα μας είναι και Θράκη. Γιατί και η Θράκη είναι μία και είναι ελληνική”.

Υπογράμμισε δε ότι, “ναι, το όνομα μας είναι η ψυχή μας και η Μακεδονία είναι ελληνική, αλλά η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτό που σήμερα είναι μέσα στα γεωγραφικά μας όρια, όπως τα περιγράφουν διεθνείς συνθήκες”. “Το Μελένικο λοιπόν είναι στη βουλγαρική Μακεδονία και η Πελαγονία, το Μοναστήρι είναι στην πρώην Γιουγκοσλαβία”, “οι Μητροπόλεις όλες ήταν του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και η Πελαγονία και η Στόβη και τα Σκόπια. Και αυτοί οι άνθρωποι είχαν αναφορές ρωμαίικες” είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην κοινή διαδρομή με αυτούς τους λαούς στην περιοχή μέσα στους αιώνες.

“Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να αφήσουμε λίγο τις στρατηγικές ελληνικής καθαρότητας και να αναλογιστούμε ότι μπορεί στα τελευταία 70 χρόνια, κάτω από σκοπιμότητες- οι οποίες βλέπανε έξοδο στη θάλασσα, στα λιμάνια, τη Θεσσαλονίκη- να χρησιμοποιήθηκε το όνομα με όρους αντιεπιστημονικούς, ανιστόρητους, με όρους καπηλείας της ιστορίας.

Ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι είδε την αγωνία και δεν αμφισβητεί τα κίνητρα της, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι “θα τηρηθούν οι συνθήκες”από τους βόρειους γείτονές μας: “Αυτοί που θέλουνε να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πιο σκληρή γραφειοκρατία του κόσμου, φυσικά και θα τηρήσουν τους όρους αυτής της συμφωνίας” είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική, λεπτομερή αναφορά έκανε επ αυτού στην μεικτή επιτροπή της οποίας προΐσταται που ασχολείται με την άρση από τα βιβλία, όλων των αλυτρωτικών, και αναθεωρητικών, και ανιστόρητων στοιχείων, μιλώντας και για “μια εξαιρετική παραπληροφόρηση” στον Τύπο γύρω από αυτή την επιτροπή.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα συμφωνηθέντα των δύο πλευρών από τις πρώτες συνεδριάσεις: πρώτον την ρητή εντολή στους εκπαιδευτικούς από την επόμενη σχολική χρονιά πως δεν θα διδαχθεί κανένα μάθημα το οποίο έχει αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, το Μακεδονικό Πολιτισμό, στην ιστορία μας, τη φιλοσοφία και σε ό,τι προπαγανδιστικό, αντιεπιστημονικό και ανιστόρητο υπήρχε μέσα στα βιβλία. Δεύτερον την εξάλειψη εικόνων, συμβόλων, φωτογραφιών, σχεδίων που έχουν σχέση με τα προηγούμενα και τρίτον την εξάλειψη χαρτών που εμφανίζουν Μεγάλη Μακεδονία.

Η άλλη πλευρά, όπως είπε, δεν ζήτησε τίποτα καθώς “εμείς δεν έχουμε προβλήματα στα βιβλία μας, γιατί αυτά όλα έχουνε περάσει από τα κόσκινα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” υπενθυμίζοντας σε όποιους φοβούνται για την τήρηση των συμφωνηθέντων ότι με την αίτησή τους για ένταξη στην ΕΕ αυτά όλα θα περάσουν από “κόσκινο”.

“Συνεπώς, υπάρχει εξασφάλιση για αυτά τα ζητήματα. Απόλυτη” υπογράμμισε ο κ. Μπόλαρης κάνοντας λόγο για προφάσεις άρνησης “με δεδομένα τα τέσσερα σημεία στα οποία είχε συμφωνήσει η ελληνική πολιτική ηγεσία, τα οποία είχε θέσει στα διεθνή fora και στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ και ήταν γνωστά για τη σύνθετη ονομασία, τον γεωγραφικό προσδιορισμό, το erga omnes, την εξάλειψη του αλυτρωτισμού”.

“Θέλω να πω” κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών “πως αυτές οι γραμμές του πατριωτισμού έχουν δοκιμαστεί παλαιότερα. Αυτό το κράτος που σε λίγο θα κλείσει 200 χρόνια, στην πιο μεγάλη του στιγμή, στην πιο καλή στιγμή, υπέγραψε μια συμφωνία στο Παρίσι, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, των Σεβρών, που τότε λέχθηκε ότι έκανε μία Ελλάδα δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών. Ο άρρωστος κομματισμός, ο άρρωστος φανατισμός, ο δήθεν πατριωτισμός, την άλλη μέρα όπλισε τα χέρια δολοφόνων, που τον κυνηγούσαν στο Παρίσι σαν να ήταν εγκληματίας, στην καλύτερη στιγμή για το κράτος.

Έχει σημασία, για να ξέρουμε ποιος λέει και ποιος κατηγορεί σήμερα, και ποιους”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ