Ο Τσέζαρε Μπατίστι παραδόθηκε στις ιταλικές αρχές και μεταφέρεται στην Ιταλία

Ο Τσέζαρε Μπατίστι παραδόθηκε στις ιταλικές αρχές και το αεροπλάνο που τον μεταφέρει στην Ιταλία απογειώθηκε από την Βολιβία. Συνελήφθη στην Σάντα Κρους και μεταφέρθηκε από την αστυνομία στο διεθνές αεροδρόμιο Βίρου-Βίρου, σε απόσταση 900 χιλιομέτρων από την Λα Πας. Οι ιταλικές αρχές έστειλαν από την Ρώμη αεροπλάνο για να τον μεταφέρει στην Ιταλία. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι το ιταλικό αεροπλάνο απογειώθηκε πριν από λίγη ώρα.

Νωρίτερα, ο συνήγορος του πολίτη ανακοίνωσε στην Λα Πας ότι η Βολιβία δεν έδωσε συνέχεια στην αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου που είχε καταθέσει ο Τσέζαρε Μπατίστι στις 21 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Συμβούλιο του Πρόσφυγα και με την οποία ζητούσε να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας ως εγγύηση για την «ασφάλεια», την «ελευθερία» και την «ζωή του», σύμφωνα με αντίγραφο της αίτησης που δημοσιεύθηκε σήμερα από την εφημερίδα της Σάντα Κρους El Deber.

Ο Τσέζαρε Μπατίστι, 64 ετών, συνελήφθη στην Σάντα Κρους και δεν διέθετε «τα νόμιμα έγγραφα εισόδου στην Βολιβία», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλο Ρομέρο.

Έχει καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για τέσσερις ανθρωποκτονίες και συνέργεια σε δολοφονίες κατά την δεκαετία του ΄70 στην Ιταλία. Ο πρώην ακτιβιστής της άκρας αριστεράς ζούσε εξόριστος στην Βραζιλία από το 2004, αφού πέρασε 15 χρόνια στην Γαλλία.

Το 2010, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα μπλόκαρε με απόφασή του την έκδοσή του στην Ιταλία, η οποία ωστόσο είχε επιτραπεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Τσέζαρε Μπατίστι δήλωνε πάντα αθώος και στην επιστολή που συνοδεύει την αίτηση για την χορήγηση ασύλου που δημοσιεύθηκε σήμερα απορρίπτει και πάλι τις εναντίον του κατηγορίες.

Ο Μπατίστι εξηγεί επίσης ότι αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την Βραζιλία εξαιτίας της «ολέθριας σύμπτωσης» που έφερε στην εξουσία στην Ιταλία και την Βραζιλία κυβερνήσεις της «άκρας δεξιάς». Υπενθυμίζει επίσης ότι ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο είχε υποσχεθεί την έκδοσή του.

Ο Τσέζαρε Μπατίστι εξηγεί ότι επέλεξε την Βολιβία διότι η χώρα του προέδρου Εβο Μοράλες σέβεται τις «δημοκρατικές αρχές».

Ο συνήγορος του πολίτη της Βολιβίας Ντέιβιντ Τεζάνος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι μέχρι σήμερα δεν είχε καμία συνομιλία ούτε έλαβε αρνητική απάντηση, που αποτελούν τα θεμελιώδη μέρη μίας κανονικής διαδικασίας εξέτασης της αίτησης για την χορήγηση ασύλου και ότι η μεταφορά του στην Ιταλία δεν τηρεί τις αρχές της αίτησης πολιτικού ασύλου.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ