ΥΠΕΞ Ρουμανίας: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Αποστολή στο Βουκουρέστι, Θάνος Αθανασίου

Την αισιοδοξία του για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο και των συνταγματικών αλλαγών στο κοινοβούλιο των Σκοπίων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, της χώρας που μόλις ανέλαβε την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

Ο Τέοντορ Μενεσκάνο, απαντώντας σε ερώτηση του real.gr, τόνισε ότι “είμαι αισιόδοξος ως ΥΠΕΞ, οφείλω να είμαι”, συμπληρώνοντας ότι “οι προσπάθειες τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ να καταλήξουν σε συμφωνία αποτελούν ιστορική στιγμή” ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν υπάρχει άλλος τρόπος”.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι “ακόμα και αν η ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν γίνει για τον έναν ή τον άλλο λόγο τώρα, μπορεί όντως να ακολουθήσουν κοινοβουλευτικές εκλογές όπως είπατε, αλλά όταν θα επιτευχθεί, έστω από την επόμενη σύνθεση, θα αποτελεί καθοριστικό βήμα για την περιοχή”.

Σε σχέση με το Brexit, ο υπουργός συνέστησε “αναμονή” για την απόφαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου και εξήγησε ότι η προεδρία δεν συμμετέχει στην συγγραφή της σχετικής επιστολής “διαβεβαιώσεων” που ενδέχεται να σταλεί από το Συμβούλιο στην Τερέζα Μέι τις επόμενες ημέρες.

“Η Ρουμανία ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που υποστήριξαν την ανάγκη υποστήριξης των Κρατών Μελών που πλήττονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μενεσκάνο.

Σε σχέση με τις κατηγορίες για το Κράτος Δικαίου στη Ρουμανία, ο υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Ρουμανία “παίρνει το ζήτημα πολύ σοβαρά, όχι γιατί μας το ζητάει κάποιος αλλά γιατί για εμάς είναι προτεραιότητα και για το καλό των πολιτών”.

Αναγνώρισε τα προβλήματα στη δικαιοσύνη και τις υπηρεσίες πληροφοριών και σημείωσε ότι θα είναι προς το καλό της Ρουμανίας και όλων των Κρατών Μελών “να υπάρχει ένας μηχανισμός πιστοποίησης της ποιότητας του Κράτους Δικαίου στα Κράτη Μέλη”, συντασσόμενος με την άποψη της Κομισιόν, όπως έχει εκφραστεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων, ακόμα και με σύνδεση του Κράτους Δικαίου με την λήψη κοινοτικών κονδυλίων.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ