Η κυβέρνηση του Μεξικού προχωρά στην αποφυλάκιση 16 πολιτικών κρατουμένων

Η νέα κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι 16 κρατούμενοι, η φυλάκιση των οποίων θεωρεί πως οφειλόταν σε πολιτικούς λόγους.

Αυτά τα 16 πρόσωπα είναι τα πρώτα που θα αποφυλακιστούν από ένα σύνολο 368 κρατουμένων οι υποθέσεις των οποίων τελούν πλέον υπό επανεξέταση, διευκρίνισε η υπουργός Εσωτερικών Όλγα Σάντσες Κορδέρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.

Πολλοί από τους εγκλείστους περίμεναν χρόνια να μάθουν αν κρίθηκαν ένοχοι και ποιες ήταν οι ποινές τους, ενώ η υπεράσπιση άλλων ενώπιον των δικαστηρίων ήταν εντελώς ανεπαρκής, πρόσθεσε η ίδια.

Ανάμεσά τους είναι άνθρωποι που είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις «εναντίον του συστήματος», οικολόγοι που είχαν εναντιωθεί στην εξόρυξη πετρελαίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρηγμάτωσης, γυναίκες που έκαναν άμβλωση, σταχυολόγησε η υπουργός.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ποινικοποιούνται διαδηλώσεις ή διαμαρτυρίες για κοινωνικά ζητήματα», συμπλήρωσε η Σάντσες Κορδέρο.

Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ από την πλευρά του εξήγησε ότι ο «κύριος στόχος» της διαδικασίας «είναι να μην υπάρχει πλέον κανένας πολιτικός κρατούμενος» στη χώρα. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να υφίσταται «αντίποινα» για «τον τρόπο που σκέφτεται», συνέχισε.

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τις υποθέσεις που αφορούν αυτόχθονες, οικολόγους, πολιτικούς, δασκάλους — και θα τις επανεξετάσουμε όλες», διαβεβαίωσε ο Λόπες Ομπραδόρ, που ανέλαβε την προεδρία την 1η Δεκεμβρίου.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ