Ο πληθυσμός της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,4 δισεκατομμύρια το 2029

Ο πληθυσμός της Κίνας αναμένεται να κορυφωθεί το 2029, φθάνοντας τα 1,442 δισεκατομμύρια, και από το 2030 να αρχίσει μία μακρά περίοδο αδιάκοπης μείωσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου πρέπει να σχεδιάσει τώρα πολιτικές για να προσπαθήσει να αντεπεξέλθει στη μείωση εργατικού δυναμικού και την ταχεία γήρανση του πληθυσμού, σύμφωνα με την περίληψη της τελευταίας έκδοσης του «Πράσινου Βιβλίου για τον Πληθυσμό και το Εργατικό Δυναμικό» που εκδόθηκε από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS).

H αύξηση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας έχει σταματήσει τώρα, σημειώνει η μελέτη, και ο όλο και μεγαλύτερος αριθμός ηλικιωμένων θα έχει συνέπειες μεγάλου βεληνεκούς στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα αν τα ποσοστά γονιμότητας παραμείνουν χαμηλά.

Ο κινεζικός πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί σε 1,36 δισεκατομμύρια στα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τη μελέτη, κάτι που μπορεί να σημαίνει τη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 200 εκατομμύρια. Αν τα ποσοστά γονιμότητας παραμείνουν αμετάβλητα, ο πληθυσμός θα μπορούσε να μειωθεί στα 1,17 δισεκατομμύρια το 2065.

Η Κίνα αποφάσισε το 2016 να χαλαρώσει την αμφιλεγόμενη «πολιτική ενός παιδιού», που είχε στόχο τον έλεγχο της αύξησης του πληθυσμού και να επιτρέψει σε όλα τα ζευγάρια να έχουν δύο παιδιά. Ωστόσο, το ποσοστό γεννήσεων της χώρας μειώθηκε κατά 3,5% το 2017 και αναμένεται ότι μειώθηκε και πέρυσι.

Πηγή πληροφοριών: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ