Αυστριακός πρόεδρος: Η Ενωμένη Ευρώπη είναι ο λόγος που σήμερα η ειρήνη φαίνεται τόσο αυτονόητη

Την πεποίθησή του, πως “η Ενωμένη Ευρώπη είναι ο λόγος που σήμερα η ειρήνη μας φαίνεται τόσο αυτονόητη”, εξέφρασε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στο αποψινό τηλεοπτικό πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους πολίτες για προσέλευση στις κάλπες στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως τόνισε, “η καλύτερη ιδέα που είχαμε ποτέ υπήρξε η κοινή Ευρώπη”, η οποία, όπως σημείωσε, συνενώνει τις επί μέρους εθνικές ικανότητες σε μία δύναμη, την οποία πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις.

Κατά την άποψή του, οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν κάτι μοναδικό που κανείς δεν επιτρέπεται να απαξιώνει, και ο σημαντικότερος λόγος για την Ενωμένη Ευρώπη του σήμερα είναι πως δεν υπάρχει ποτέ πια πόλεμος και πως παραμένει η ειρήνη.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο, προπάντων οι ενήλικες δεν επιτρέπεται να ξεχνούν ότι η Ευρώπη διδάχθηκε από τα λάθη της και συνενώθηκε ώστε ο καθένας να μπορεί να ζήσει ειρηνικά, ενώ έχουν ψευδαισθήσεις όσοι πιστεύουν πως μόνοι τους θα μπορούσαν να τα καταφέρουν καλύτερα.

Ήδη, νωρίτερα το απόγευμα, σε κοινές δηλώσεις τους με τον Φινλανδό ομόλογό του Ζαούλι Νινιστέ — ο οποίος ήταν επίσημος προσκεκλημένος του το μεσημέρι στην περίφημη Πρωτοχρονιάτική Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης — ο Αυστριακός πρόεδρος είχε επισημάνει ότι οι Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα είναι καθοριστικής σημασίας, για το εάν η Ευρώπη θα παίζει στο μέλλον και σε παγκόσμιο επίπεδο έναν ρόλο, ή εάν θα είναι έρμαιο άλλων δυνάμεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή για να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, είχε αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας πως ο κόσμος δεν επιτρέπεται να παραχωρηθεί σε αυτές τις τρεις χώρες, ενώ ο Φινλανδός πρόεδρος είχε επισημάνει πως για τον λόγο αυτό η Ευρώπη πρέπει να εμφανίζεται ενωμένη.

Όπως επισήμαναν οι δύο πρόεδροι, αντλούν την ελπίδα τους ότι κατά τις Ευρωεκλογές θα ενισχυθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, από τις αναταράξεις που προκάλεσαν η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και συγκεκριμένες εξαγγελίες δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων.

Ο Αυστριακός πρόεδρος θεωρεί, όπως είπε, ότι το Brexit “άνοιξε τα μάτια όλων εκείνων” οι οποίοι στο παρελθόν υποστήριζαν μία διάλυση της ΕΕ ή μία έξοδο από την ΕΕ, καθώς, όπως σημείωσε, “οι έξοδοι είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλείς”, αναφέροντας ως παράδειγμα το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο έχει υπαναχωρήσει από την προηγούμενη θέση του υπέρ μιας εξόδου της Γαλλίας από την ΕΕ.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ