Η συγγνώμη του δημάρχου του Μιλάνου στον Κουλιμπαλί

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζιουζέπε Σάλα, ζήτησε συγγνώμη από τον αμυντικό της Νάπολι, Καλιντού Κουλιμπαλί, για τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο Σενεγαλέζος από μερίδα οπαδών της Ίντερ στη χθεσινοβραδινή αναμέτρηση των δύο ομάδων στο «Τζιουζέπε Μεάτσα». Οι «παρτενοπέι» ανέφεραν στην ιστοσελίδα τους ότι ο Κουλιμπαλί έγινε αντικείμενο ρατσιστικών συνθημάτων στην διάρκεια του αγώνα, χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ο προπονητής της Νάπολι, Κάρλο Αντσελότι, δήλωσε ότι κάποιοι οπαδοί «έβγαζαν» ήχους από ζώα σε όλο το 90λεπτο.

«Αυτές οι αποδοκιμασίες στον Κουλιμπαλί ήταν ντροπή» έγραψε ο Σάλα στη σελίδα του στο Facebook μετά το χθεσινοβραδινό παιχνίδι και συμπλήρωσε: «Ήταν μια επαίσχυντη πράξη εναντίον ενός αξιοσέβαστου αθλητή, ο οποίος φέρει με υπερηφάνεια το χρώμα του δέρματός του, κι επίσης, σε ένα μικρότερο βαθμό, εναντίον των πολλών ανθρώπων που πηγαίνουν στο γήπεδο για να υποστηρίξουν την ομάδα τους και να είναι με τους φίλους τους».

Ο Κουλιμπαλί ήταν «στόχος» ρατσιστικών συνθημάτων στην διάρκεια του αγώνα με την Ίντερ, έως ότου αποβλήθηκε στο 81ο λεπτό. Τότε δέχθηκε κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμά του στον Ματέο Πολιτάνο και στη συνέχεια παρατηρήθηκε με δεύτερη κίτρινη, επειδή χειροκρότησε ειρωνικά την αρχική απόφαση του διαιτητή. Η Νάπολι έμεινε με δέκα παίκτες και ηττήθηκε 1-0, με γκολ που δέχθηκε στις καθυστερήσεις (90+1΄) από τον Λαουτάρο Μαρτίνες. Μετά τον αγώνα ο Σενεγαλέζος έγραψε στο Twitter: «Είμαι απογοητευμένος από την ήττα και, πάνω απ’ όλα, επειδή άφησα τα αδέλφια μου. Όμως, είμαι υπερήφανος για το χρώμα του δέρματός μου. Είμαι υπερήφανος που είμαι Γάλλος, Σενεγαλέζος, Ναπολιτάνος: ένας άνθρωπος».

Το δίκτυο FARE, το οποίο παλαιότερα ήταν γνωστό ως “Football Against Racism in Europe” (σ.σ. το ποδόσφαιρο εναντίον του ρατσισμού στην Ευρώπη) και το οποίο παρακολουθεί τις διακρίσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, χαρακτήρισε γνωστή ιστορία την περίπτωση του Κουλιμπαλί. «Άλλη μια φορά στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Παίκτης δέχεται ρατσιστική επίθεση, ο διαιτητής αποτυγχάνει να ενεργήσει, ο παίκτης θυμώνει και αποβάλλεται. Ο ίδιος κύκλος ξανά και ξανά» αναφέρει το δίκτυο FARE σε «τιτίβισμά» του.

Ο Αντσελότι είπε ακόμη ότι οι άνθρωποι της Νάπολι ζήτησαν από εκπρόσωπο της ιταλικής ομοσπονδίας τρεις φορές στη διάρκεια του αγώνα να διακοπεί το παιχνίδι, αλλά, αντίθετα, έγιναν ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα, με τις οποίες ζητούσαν από τους οπαδούς να σταματήσουν. Ο «Καρλέτο» προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η ομάδα της Νάπολι θα αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο, εάν υπάρξει παρόμοιο συμβάν στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο τεχνικός της Ίντερ, Λουτσιάνο Σπαλέτι, πρόσθεσε ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά κρατάει το ιταλικό ποδόσφαιρο πίσω. «Εάν 65.000 άνθρωποι έρχονται και παρακολουθούν τον αγώνα τα Χριστούγεννα, θέλουν να δουν κάτι διαφορετικό» είπε και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή νοοτροπίας, (αν) ο αντικειμενικός στόχος μας είναι να φέρουμε το ποδόσφαιρό μας ξανά στην κορυφή της Ευρώπης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ