Εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων που κατηγορούνται για επιθέσεις προβλέπει σχέδιο νόμου του Ισραήλ

Η ισραηλινή Βουλή τάχθηκε την Τετάρτη σε πρώτη ανάγνωση υπέρ ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου, το οποίο εγκρίνει τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς στο εσωτερικό των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη των μελών των οικογενειών των Παλαιστίνιων που κατηγορούνται πως διέπραξαν ή σχεδίαζαν να διαπράξουν επιθέσεις.

Η ψηφοφορία ακολούθησε μια σειρά φονικών παλαιστινιακών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών και στρατιωτικών στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή υπό την κατοχή του ισραηλινού στρατού εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Σύμφωνα με τους εισηγητές και τους υποστηρικτές του, το νομοσχέδιο έχει στόχο την αποτροπή ενδεχόμενων μελλοντικών επιθέσεων.

Το κείμενο, το οποίο έχει καταρτιστεί από τον Μοτί Γιογκέβ του εθνικιστικού, θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, υιοθετήθηκε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 38 κατά, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κνέσετ στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της οποίας ισραηλινοί άραβες κοινοβουλευτικοί αποβλήθηκαν από την ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο θα καταστήσει δυνατό τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό των μελών της οικογένειας οποιουδήποτε Παλαιστίνιου κατηγορείται πως διέπραξε, ή ότι αποπειράθηκε να διαπράξει, μια επίθεση από μια περιοχή της Δυτικής Όχθης σε μιαν άλλη μέσα σε επτά ημέρες.

Θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές Διεθνών Υποθέσεων και Άμυνας πριν επιστρέψει στην ολομέλεια για την οριστική του έγκριση.

Ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ — ο ηγέτης του κόμματος Εβραϊκή Εστία — χαρακτήρισε τη χθεσινή ψηφοφορία «τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» στην προσπάθεια να υπάρξουν «εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Κάθε τρομοκράτης πρέπει να γνωρίζει ότι η οικογένειά του θα πληρώνει το τίμημα για τις ειδεχθείς πράξεις του», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποίησε ότι αυτό το σχέδιο νόμου αντίκειται τόσο προς το ισραηλινό, όσο και προς το διεθνές δίκαιο. «Η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει να εγκριθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο», επισήμανε.

Ακόμη κι αν αυτό το σχέδιο νόμου εγκριθεί οριστικά — στην ψηφοφορία στο σύνολο — ενδέχεται η εφαρμογή του να εμποδιστεί με μια προσφυγή στο ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο.

Την 9η Δεκεμβρίου, ένας Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ μέσα από αυτοκίνητο εναντίον ανθρώπων που περίμεναν σε στάση λεωφορείου κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη, τραυματίζοντας επτά, ανάμεσά τους μια έγκυο. Το παιδί της, που γεννήθηκε πρόωρα μετά τη διακομιδή της σε νοσοκομείο, δεν επέζησε. Ένας Παλαιστίνιος που κατηγορήθηκε πως πήρε μέρος σε αυτή την επίθεση σκοτώθηκε κατόπιν σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τη Σιν Μπετ.

Τη 13η Δεκεμβρίου, ένας Παλαιστίνιος σκότωσε δύο ισραηλινούς στρατιώτες στον ίδιο τομέα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη.

Άλλο ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου, που επίσης κατατέθηκε από το κόμμα Εβραϊκή Εστία, εγκρίθηκε και αυτό την Τετάρτη σε πρώτη ανάγνωση, με 61 ψήφους υπέρ έναντι 47 κατά. Έχει σκοπό να νομιμοποιηθούν οικήματα που ανεγέρθηκαν αυθαίρετα στο εσωτερικό εβραϊκών οικισμών που αναγνωρίζονται ως νόμιμοι από τις ισραηλινές αρχές.

Όλοι οι ισραηλιτικοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Αλλά το Ισραήλ κάνει διάκριση μεταξύ αυτών που έχουν έγκριση και αυτών που δεν έχουν άδειες δόμησης.

Ο δεξιός ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη 13η Δεκεμβρίου ότι έχει πρόθεση να «νομιμοποιήσει» χιλιάδες αυθαίρετες κατοικίες εποίκων στη Δυτική Όχθη.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ