Ξεκάθαρο μήνυμα ΗΠΑ: Αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδας η εκμετάλλευση της ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο

Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα

Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά παρουσιάζονται και υποστηρίζουν ξεκάθαρα το δικαίωμα της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί με βάση το διεθνές δίκαιο την δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σε ερώτηση του Real.gr προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το αν υποστηρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί την δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με βάση την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ απάντησε:

“Η θέση των ΗΠΑ παραμένει σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας από χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα κάθε χώρας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της”.

Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Real.gr δεν γίνεται αναφορά στην Σύμβαση του 1982 του ΟΗΕ, αλλά δεν υπάρχει και αρνητική τοποθέτηση παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν ένα από τα 5 κράτη (το Ιράν, η Συρία, η Βόρειος Κορέα και η Τουρκία) που δεν ψήφισαν υπέρ της νέας Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 και από τότε αρνούνται να προσχωρήσουν παρότι χρησιμοποιούν διάφορα άρθρα της Συνθήκης που θεωρούν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Επίσης σε ερώτηση του Real.gr σχετικά με τον αγωγό Εastern – Med και αν έχει αλλάξει θέση η αμερικανική διπλωματία καθώς στο παρελθόν είχαν υποστηρίξει Αμερικανοί αξιωματούχοι – πρώην ΥΦΥΠΕΞ Μάθιου Μπράιζα – ότι ο εν λόγω αγωγός από το Ισραήλ και την Κύπρο θα πρέπει να περάσει από την Τουρκία, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαινούν την πρόοδο της Ελλάδας σε ενεργειακά έργα για την επέκταση της περιφερειακής διασύνδεσης ώστε να συμπεριληφθεί ο διευρυμένος τερματικός σταθμός LNG Ρεβυθούσας, ο αγωγός Trans-Adriatic και ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας και υποστηρίζουν την πρόσθετη υποδομή σχεδιασμένη με στόχο τη διαφοροποίηση των δρομολογίων και των προμηθειών του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και του αγωγού Eastern-Med, όπου είναι εμπορικά εφικτό”.

Ας σημειωθεί ότι οι ερωτήσεις αυτές τέθηκαν από το Real.gr την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια ενημέρωσης των Ελλήνων ανταποκριτών στις ΗΠΑ σε ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμονή του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στην Ούασιγκτον.

Οι απαντήσεις δόθηκαν σήμερα και χρονικά μετά την συνέντευξη του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ στην Καθημερινή – όπου δήλωσε ότι “το διεθνές δίκαιο έχει σημασία και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός διαφορές ή συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους” – και παραμονή της τριμερούς μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ