Συνάντηση του προέδρου του Σουδάν με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στην Δαμασκό

Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ ελ Μπασίρ έκανε την Κυριακή μια σύντομη επίσκεψη στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή το 2011.

Ο Μπασίρ έκανε μια «σημαντική» επίσκεψη στη Συρία, δήλωσε το βράδυ ανώτερος αξιωματούχος της σουδανικής διπλωματίας στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, όπου προσγειώθηκε το προεδρικό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τη συριακή προεδρία, ο Άσαντ εξέφρασε ικανοποίηση γι’ αυτή την επίσκεψη, η οποία κατ’ αυτόν θα οδηγήσει στην «αναβίωση των σχέσεων των δύο χωρών», την αποκατάστασή τους στο επίπεδο όπου βρίσκονταν «πριν από τον πόλεμο».

Ο πρόεδρος Μπασίρ έκρινε πως «η Συρία, μια χώρα που βρίσκεται σε σύγκρουση με το Ισραήλ», δεν μπορεί να εγκαταλείπεται «εξασθενημένη», μετέδωσε εξάλλου το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «ταχεία επιστροφή της Συρίας στη διεθνή σκηνή» χωρίς «οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στις υποθέσεις της», κατά την ίδια πηγή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι Μπασίρ και Άσαντ τάχθηκαν υπέρ «νέων προσεγγίσεων στις σχέσεις μεταξύ των Αράβων» που θα «βασίζονται στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των χωρών» και την τήρηση της αρχής της «μη ανάμιξης στις εσωτερικές τους υποθέσεις», συμπλήρωσε το πρακτορείο.

Η Συρία τέθηκε στο περιθώριο του αραβικού κόσμου μετά την αναστολή της συμμετοχής της στον Αραβικό Σύνδεσμο τον Νοέμβριο του 2011, μερικούς μήνες μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στη χώρα, που μετατράπηκε σ’ έναν εξαιρετικά περίπλοκο πόλεμο. Πάντως, αρκετοί άραβες υπουργοί Εξωτερικών έχουν επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια τη Δαμασκό για επίσημες συναντήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ