Ο Μικ Μαλβέινι υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο επικεφαλής της διεύθυνσης διαχείρισης και προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, ο Μικ Μαλβέινι, θα αναλάβει υπηρεσιακός προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας, μετά την απόφαση του Κρις Κρίστι, του πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας Νιου Τζέρσι, να αποσυρθεί από τον κατάλογο των υποψηφίων για τον ρόλο αυτό.

Ο Μαλβέινι, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα διαδεχθεί προσωρινά τουλάχιστον τον στρατηγό των Πεζοναυτών εν αποστρατεία Τζον Κέλι, ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο στις αρχές του Ιανουαρίου.

«Ο Μικ έχει κάνει καταπληκτική δουλειά όσο είναι στην κυβέρνηση», διαβεβαίωσε ο Τραμπ ανακοινώνοντας τον διορισμό μέσω Twitter. «Αδημονώ να συνεργαστώ μαζί του στο νέο του αξίωμα», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του Κρίστι σημαίνει ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου, ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για ζητήματα εμπορίου (USTR), όπως και ο Μαλβέινι, είναι πλέον οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για να αναλάβουν τον ρόλο αυτό πιο μακροπρόθεσμα.

Πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση Τραμπ ο Μαλβέινι ήταν γνωστό μέλος του Freedom Caucus, μιας ισχυρής φράξιας των πιο συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εμφανιζόταν και συνεχίζει να εμφανίζεται πολύ συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές διαλόγου για να υπερασπιστεί τις πολιτικές του μεγιστάνα.

Ο Κέλι «είναι ένας μεγάλος πατριώτης και θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά για τη δέσμευσή του», ανέφερε ακόμη ο Τραμπ μέσω Twitter, πληκτρολογώντας την έκφραση «μεγάλος πατριώτης» με κεφαλαία γράμματα.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε — κάτι μάλλον σπάνιο για τα αμερικανικά πολιτικά πράγματα — την αποχώρηση του Κέλι, οι σχέσεις του με τον οποίο επιδεινώνονταν σταθερά τους τελευταίους μήνες, το περασμένο Σαββατοκύριακο, πριν να έχει βρει αντικαταστάτη.

Το αξίωμα του «προσωπάρχη» (chief of staff) της αμερικανικής προεδρίας είναι κλειδί στην αμερικανική κυβέρνηση. Το πρόσωπο που το ασκεί είναι ουσιαστικά το δεξί χέρι του εκάστοτε προέδρου με ευρείες αρμοδιότητες ως προς τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Πριν αναλάβει αυτόν τον ρόλο τον Ιούλιο του 2017, ο στρατηγός ε.α. Κέλι ήταν υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας τους πρώτους έξι μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ