Ισπανία- Στα μαλακά η Αγέλη των Λύκων για τον ομαδικό βιασμό 18χρονης

Ισπανικό δικαστήριο επικύρωσε και δεύτερη απόφαση που απαλλάσσει τους πέντε άνδρες από την κατηγορία του ομαδικού βιασμού μιας 18χρονης γυναίκας το 2016 στη διάρκεια του φεστιβάλ Σαν Φερμίν της Παμπλόνας, μια υπόθεση η οποία είχε προκαλέσει διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία εναντίον του ανδρικού σοβινισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών.

Πέντε άνδρες από τη Σεβίλη, ηλικίας από 27 έως 29 ετών, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν “Αγέλη των Λύκων”, καταδικάστηκαν ξανά πριν από λίγους μήνες σε εννέα χρόνια φυλάκιση ο καθένας, για “σεξουαλική κακοποίηση” και για “κατάχρηση αδυναμίας”, αλλά όχι για βιασμό.

Η αρχική απόφαση είχε προκαλέσει ένα κύμα διαδηλώσεων στην Παμπλόνα και σε άλλες πόλεις στην Ισπανία.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν τότε υπογράψει αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την παύση των δικαστών που έλαβαν την απόφαση.

Ο κρατικός εισαγγελέας είχε ζητήσει αρχικά την επιβολή ποινών άνω των 20 ετών στον καθένα για βιασμό, κάτι για το οποίο η ισπανική νομοθεσία απαιτεί να παρουσιαστούν αποδείξεις για άσκηση ειδικής βίας, όπως η απειλή με μαχαίρι ή φυσικά χτυπήματα.

Ενώ το δικαστήριο δέχθηκε πως οι άνδρες είχαν επιτεθεί στη γυναίκα στην είσοδο μιας πολυκατοικίας, πράξη την οποία κατέγραψαν με τα κινητά τηλέφωνά τους και στη συνέχεια ανάρτησαν το βίντεο στο διαδίκτυο, η έλλειψη σωματικής βίας σήμαινε ότι δεν θα καταδικάζονταν για βιασμό με βάση την ισπανική νομοθεσία.

«Η απόφαση είναι ντροπή που δείχνει πως ο ανδρικός σοβινισμός καλά κρατεί στα δικαστήρια και πρέπει να λάβουμε μέτρα, μέτρα που πρέπει να εκπαιδεύουν τους δικαστές επειδή οι γυναίκες δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στον φόβο», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Οι πέντε άνδρες, στους οποίους περιλαμβάνεται ένας πρώην αστυνομικός και ένας πρώην στρατιώτης, κατέβαλαν 6.000 ευρώ ως εγγύηση, αν και η απελευθέρωσή τους οδήγησε σε περαιτέρω διαδηλώσεις και ανησυχία σε όλο το πολιτικό φάσμα με υποσχέσεις για αναθεώρηση του ποινικού κώδικα αναφορικά με τέτοιες κατηγορίες.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ