Παράταση για τον ιταλικό προϋπολογισμό δίνει το Eurogroup – Στις 19 Δεκεμβρίου η επόμενη συνάντηση

Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίου

Χωρίς ενστάσεις από τους Υπουργούς Οικονομικών εγκρίθηκαν τα ευρήματα και οι γνωματεύσεις της Κομισιόν, επί των προσχεδίων των προϋπολογισμών των Κρατών Μελών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του πρώτου σκέλους της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η επίσημη έγκριση αποτελεί επίσημη διαδικασία του ECOFIN, εξάλλου τη σχετική προετοιμασία ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα η EFC (οικονομική και νομισματική επιτροπή, το αντίστοιχο του EWG για το ECOFIN).

Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει και κάποια “αντίρρηση για την κατάργηση των περικοπών των ελληνικών συντάξεων”. Τα ευρήματα της Κομισιόν για τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη μένουν ως έχουν, περιλαμβανομένης της γνωμάτευσης για την Κύπρο.

Ειδικά για την περίπτωση της Ιταλίας, που αποτελεί και τη χώρα με την μεγαλύτερη απόκλιση, το Eurogroup αναμένεται να απευθύνει νέα έκκληση για “συνεννόηση” με την Κομισιόν, ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η επόμενη ημερομηνία “σταθμός” για την Ιταλική υπόθεση είναι η 19η Δεκεμβρίου (η τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων).

Η συνεδρίαση του Eurogroup ως προς το σκέλος της εμβάθυνσης της ευρωζώνης συνεχίζεται. Νέο στοιχείο ως προς τις συζητήσεις αποτελεί η γαλλογερμανική πρόταση χρηματοδότησης του “προϋπολογισμού της ευρωζώνης” από ειδικό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ