Γιούνκερ: Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία

Σε συνέντευξη Τύπου στη συνεδρίαση των G20 στο Μπουένος Άιρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Κομισιόν σημειώνει πρόοδο στις συνομιλίες με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό της χώρας, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι “δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία”.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο υπερβολικά επεκτακτικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και δεν θα μειώσει το τεράστιο χρέος της χώρας όπως απαιτείται. Αυτό προετοιμάζει το έδαφος για μία πιθανή πειθαρχική διαδικασία για την Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η Ρώμη αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αλλάξει τα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό.

Όπως επεσήμανε ο Γιούνκερ από το Μπουένος Άιρες όπου συνεδριάζει η ομάδα των 20 πιο αναπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη, «η ατμόσφαιρα είναι καλή. Σημειώνουμε πρόοδο. Θέλω η Ιταλία να είναι η Ιταλία, η Ιταλία ανέκαθεν αποτελούσε έμπνευση για την Ευρώπη, δεν γύριζε την πλάτη της στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γιούνκερ, ζητώντας να μην «δραματοποιείται» η σημερινή διαμάχη με τη Ρώμη για τον προϋπολογισμό της, ενώ ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ