Υπουργός Δικαιοσύνης Ισραήλ: Χάσιμο χρόνου το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό

Το πολυαναμενόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι απλά «χάσιμο χρόνου», δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Αγελέτ Σακέντ.

«Το χάσμα μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων είναι πάρα πολύ μεγάλο για να γεφυρωθεί» με οποιοδήποτε σχέδιο παρουσιάσει ο Ρεπουμπλικάνος, έκρινε η Σακέντ, προβεβλημένο στέλεχος ενός κόμματος της εθνικιστικής, θρησκευτικής δεξιάς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε στην Ιερουσαλήμ η αγγλόφωνη εφημερίδα Jerusalem Post.

«Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για χάσιμο χρόνου», τόνισε, απαντώντας σε μια ερώτηση για το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Είμαι απλά πιο ρεαλίστρια και γνωρίζω ότι σήμερα, δεν υπάρχει μέλλον για αυτά τα σχέδια, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι θα προτείνουν οι ΗΠΑ» συμπλήρωσε η Σακέντ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ είπε ότι το αμερικανικό σχέδιο μπορεί να παρουσιαστεί σε «δύο, τρεις ή τέσσερις μήνες». Επίσης φάνηκε να εκφράζει για πρώτη φορά, χωρίς όμως να δεσμευθεί, μια προτίμηση στη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, δηλαδή την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού Κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Η Σακέντ, όπως και τα περισσότερα άλλα στελέχη του θρησκευτικού, εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το Λικούντ του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, απορρίπτει κατηγορηματικά τη λύση των δύο κρατών.

Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή ηγεσία έχει διακόψει κάθε επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ, την οποία κατηγορεί ότι τηρεί ανοιχτά φιλοϊσραηλινή στάση.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θεωρεί ότι η αναγνώριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Κράτους του Ισραήλ, απόφαση που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, το κλείσιμο των γραφείων της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Ουάσινγκτον και ο τερματισμός της αμερικανικής βοήθειας προς τους παλαιστίνιους πρόσφυγες «βλάπτουν την παλαιστινιακή υπόθεση» και αποτελούν «παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ