Αιχμές από Γκρούεφσκι: Ζήτησα άσυλο στην Ουγγαρία λόγω της πολιτικής δίωξης από την κυβέρνηση Ζάεφ

Με μακροσκελή ανάρτησή του στο facebook, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε ότι οι αρμόδιες ουγγρικές Αρχές ενέκριναν το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου, ενώ αφήνει αιχμές κατά του Ζόραν Ζάεφ.

Όπως τονίζει στην ανάρτησή του διέφυγε στην Ουγγαρία γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει την πολιτική δίωξή του και παράλληλα θέλει να του αφαιρέσει την ελευθερία με αντιδημοκρατικά μέσα και μεθόδους. Επιπλέον, κάνει λόγο για κατάχρηση του εισαγγελικού και δικαστικού συστήματος στη χώρα του.

«Σήμερα, η Ουγγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μου για χορήγηση πολιτικού ασύλου, λόγω της πολιτικής δίωξης που υφίσταμαι στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Στην αίτησή μου για πολιτικό άσυλο, ανέφερα ότι ζητώ κάτι τέτοιο λόγω της δίωξης εις βάρος μου από τη νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το κόμμα SDSM (του Ζάεφ)» γράφει στο facebook ο Γκρούεφσκι.

Επανέλαβε ότι έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για να τον προστατεύσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διέφυγε στην Ουγγαρία την περασμένη εβδομάδα, μία ημέρα πριν οι αστυνομικές αρχές της χώρας εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, για έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών, έπειτα από την καταδίκη του σχετικά με την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι διετέλεσε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ την περίοδο 2006-2016.

Όπως προσθέτει στην ανάρτησή του ο Γκρούεφσκι, “το δικαστήριο και η δίωξή μου χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όργανο της κυβέρνησης προκειμένου να πετύχουν τους πολιτικούς σκοπούς τους και τον εκβιασμό τους. Αποφάσισα να αντιταχθώ σε όλο αυτό και με τα βήματά μου να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου. Κάποιοι μπορεί να με αγαπούν ή να με μισούν, να συμφωνούν ή να διαφωνούν, να θεωρούν ότι κάνω καλή πολιτική ή κακή πολιτική, αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ ή να κλείσω τα μάτια μου μπροστά σε όσα συμβαίνουν στη Μακεδονία αυτήν την περίοδο. Αποφάσισα να μην εκπληρώσω την επιθυμία του κόμματος του Ζάεφ όσο ξεπουλούν τη χώρα και τα εθνικά συμφέροντα”. Σημειώνει ότι γνώριζε πως στη φυλακή είχαν προετοιμαστεί για την εκκαθάρισή του. “Αποφάσισα να συνεχίσω τη μάψη για τη Μακεδονία, για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με έναν τρόπο που μπορώ αυτήν τη στιγμή, με έναν τρόπο που πολλοί άνθρωπο μέσα στο πέρασμα της ιστορίας είχαν την ευκαιρία να το κάνουν. Ποτέ δεν θα παρατήσω αυτόν τον σκοπό. Δεν διέφυγα από τη δικαιοσύνη, αλλά χρησιμοποιώντας άλλες διεθνώς νόμιμες μεθόδους, συνεχίζω να αναζητώ τη δικαιοσύνη για εμένα και για όλα τα θύματα των πολιτικών διώξεων στην ΠΓΔΜ” είπε και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως στη χώρα σημειώνονται πολιτικές διώξεις κάθε μέρα.

“Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων είναι υπό πολιτική δίωξη στην ΠΓΔΜ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η ΠΓΔΜ θα πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά δεν πρέπει να επιτρέπεται υπό το πρόσχημα αυτού του στόχου, η τρέχουσα αντιδημοκρατική εξουσία να υπολογίζει με πολιτικές διαφωνίες και “στημένες” δικαστικές υποθέσεις και ποινές φυλάκισης, να μπορεί να διαπράττει εγκλήματα και πώληση κρατικών και εθνικών συμφερόντων” εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση Ζάεφ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ