Ερντογάν – Πούτιν εγκαινίασαν τμήμα του αγωγού αερίου TurkStream

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η τελετή για την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου κομματιού του αγωγού φυσικού αερίου ‘Τουρκικό Ρεύμα’, στην οποία παρέστησαν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο αγωγός ‘Τουρκικό Ρεύμα’ θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας και Τουρκίας. Όπως ανέφερε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του «το Τουρκικό Ρεύμα παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα όχι μόνο στο έθνος μας αλλά στις γείτονες χώρες και την περιοχή μας».

Ο αγωγός θα λειτουργήσει μετά από τις δοκιμές που θα γίνουν στα τέλη του 2019.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της φιλίας που έχει η χώρα του με τη Ρωσία. «Η συνεργασία μας με τη Ρωσία συνεχίζεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Στόχος μας είναι να πετύχουμε τα 100 δισ. δολάρια στις εμπορικές μας συναλλαγές με τη Ρωσία. Η Τουρκία έχει αγοράσει 387 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία από το 1987, αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι σχέσεις μας στον ενεργειακό τομέα έχουν δοκιμαστεί καλά. Δεν καθορίσαμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία με βάση τα αιτήματα ή τις απαιτήσεις άλλων κρατών. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας με τον κ. Πούτιν αποτελεί προάγγελο για μεγαλύτερα έργα και ευχάριστες ειδήσεις».

Ο Πούτιν από την πλευρά του συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο για την πολιτική του βούληση και το θάρρος, προκειμένου να υλοποιηθεί ο αγωγός, ενώ αποκάλυψε ότι ‘νονός’ του αγωγού ήταν ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τον ονόμασε ‘Τουρκικό Ρεύμα’.

«Εδώ και πολλά χρόνια η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία στην ενέργεια. Το ‘Τουρκικό Ρεύμα’ θα μετατρέψει την Τουρκία σε ένα σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου και θα συμβάλλει θετικά στη γεωγραφική θέση της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Μετά τις ομιλίες τους, Ερντογάν και Πούτιν έδωσαν εντολή για τη βύθιση του τελευταίου σωλήνα που θα τοποθετηθεί στο υποθαλάσσιο κομμάτι του αγωγού.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν έπειτα κατ’ ιδίαν στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντησή τους κράτησε 1 ώρα και 20 λεπτά, αλλά δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Πηγή: sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ