Μάλμστρεμ: Η Ευρώπη θα ανταποδώσει εάν η Ουάσινγκτον επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να λάβει μέτρα αντιποίνων εάν η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, τόνισε την Τετάρτη η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν κατάλογο τελωνειακών δασμών έτοιμο για την περίπτωση που οι Αμερικανοί επιβάλλουν (επιπρόσθετους) δασμούς στα αυτοκίνητα», διεμήνυσε η Μάλμστρεμ μετά τη συνάντησή της με τον αμερικανό αντιπρόσωπο για ζητήματα εμπορίου (USTR), τον Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, στην Ουάσινγκτον.

Η ίδια υπενθύμισε ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ «ήδη υφίστανται τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο». «Θεωρούμε ότι αυτοί είναι εντελώς αδικαιολόγητοι (…). Επιβάλαμε μέτρα για να εξισορροπήσουμε» την κατάσταση μετά την επιβολή αυτών των δασμών, είπε.

«Θα πράτταμε το ίδιο εάν επιβάλλονταν δασμοί στον τομέα των αυτοκινήτων», επέμεινε η Μάλμστρεμ, λίγες ημέρες αφού το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπέβαλε στον Λευκό Οίκο το προσχέδιο εισήγησής του για την επιβολή — ή μη — επιπρόσθετων δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα με την επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει «λάβει καμιά εγγύηση» ότι θα εξαιρεθεί από αυτούς τους δασμούς, εάν επιβληθούν, πάντως διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ με βάση αυτό το δεδομένο μετά τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν θα ανακοινωθεί η εφαρμογή επιπρόσθετων δασμών όσο βρίσκονται σε εξέλιξη διμερείς συνομιλίες, συνέχισε.

Επιπλέον, η Σεσίλια Μάλμστρεμ διευκρίνισε ότι για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Ακόμη «δεν διαπραγματευόμαστε στ’ αλήθεια με τους Αμερικανούς», παρατήρησε η επίτροπος. «Συζητάμε για τον τρόπο που θα ορίσουμε τους ρυθμιστικούς κανόνες, κι αυτό είναι σημαντικό για να προσδιοριστούν οι τομείς» που θα συμπεριληφθούν στις συνομιλίες, εξήγησε, αναφερόμενη στον φαρμακευτικό τομέα και αυτόν του ιατρικού εξοπλισμού.

Η Μάλμστρεμ επανέλαβε ότι ο γεωργικός τομέας δεν θα συμπεριληφθεί στη διαπραγμάτευση για μια νέα διμερή διευθέτηση για το εμπόριο.

Η επίτροπος μίλησε για «πρόοδο» στις συνομιλίες με τον Λαϊτχάιζερ. Ο USTR πρόσφατα ενημέρωσε το αμερικανικό Κογκρέσο για την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να διαπραγματευθεί νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ