Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ζητεί από όλα τα μέρη να επιδείξουν την «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τη νέα έξαρση βίας στην Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση τη Δευτέρα προς όλα τα μέρη να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά την ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, με δεκάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις εκατοντάδων ρουκετών και τις βολές όλμων από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, ανέφερε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Προτρέπει τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Ο Ειδικός Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών, ο Νικολάι Μλαντένοφ, συνεργάζεται στενά με την Αίγυπτο και όλα τα μέρη για να αποκατασταθεί η ηρεμία», τόνισε ο Φαρχάν Χακ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, παλαιστίνιοι μαχητές άρχισαν τον πιο εντατικό βομβαρδισμό του νότιου Ισραήλ με ρουκέτες και όλμους μετά τον πόλεμο του 2014, σε αντίποινα για μια επιχείρηση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, όταν σκοτώθηκαν επτά Παλαιστίνιοι κι ένας ισραηλινός αντισυνταγματάρχης. Ο ισραηλινός στρατός ανταπάντησε εξαπολύοντας τουλάχιστον 70 αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χαμάς και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, αλλά κι ενός τηλεοπτικού σταθμού που ανήκει στο ισλαμιστικό κίνημα το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Η νέα έξαρση της βίας, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές κι ένας πολίτης στο Ισραήλ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, απειλεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ να μεσολαβήσουν για να συναφθεί συμφωνία για μια πιο μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέα σύρραξη στον θύλακα.

Η Αίγυπτος εντείνει τις επαφές της με το Ισραήλ και παλαιστινιακές παρατάξεις σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέρη να επιδιώξουν άμεσα αποκλιμάκωση. Οι ΗΠΑ, οι μεσολαβητικές προσπάθειες των οποίων έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο από το 2014, καταδίκασαν τη Χαμάς.

«Η κλιμάκωση των τελευταίων 24 ωρών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», τόνισε ο Νικολάι Μλαντένοφ μέσω Twitter νωρίτερα. «Η εκτόξευση ρουκετών πρέπει να σταματήσει, πρέπει να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση από τους πάντες!», αξίωσε.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωνε ότι η ελπίδα του είναι πως θα υπάρξει μια «διευθέτηση» για να αποτραπεί άλλος ένας πόλεμος στη Γάζα και να αμβλυνθεί η οικονομική κρίση στη Λωρίδα, μετά την πρόσφατη δωρεά 15 εκατομμυρίων δολαρίων στον θύλακα από το Κατάρ. Αλλά μερικές ώρες αργότερα, η βία αναζωπυρωνόταν.

Χθες ο υποστράτηγος Ρονέν Μανέλις, εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ, υποστήριξε ότι η Χαμάς «οδηγεί τη Γάζα στην καταστροφή» και διεμήνυσε ότι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον θύλακα, που υφίσταται αυστηρό αποκλεισμό εδώ και πάνω από μια δεκαετία, θα «ενταθούν στον βαθμό που απαιτείται».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ