Ο Τουσκ επικρίνει τον Τραμπ και προειδοποιεί για εθνικισμό στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε ομιλία που εκφώνησε σήμερα στο Λοτζ της Πολωνίας, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι εναντίον «μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, έχουμε μια αμερικανική κυβέρνηση που δεν δείχνει ενθουσιασμό, και λίγα λέω, για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη», δήλωσε ο Τουσκ.

«Μιλώ εδώ για τα γεγονότα και όχι για την προπαγάνδα», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας που απευθυνόταν -την ώρα που ο Τραμπ βρίσκεται στο Παρίσι- σε δημόσια συγκέντρωση την παραμονή της εκατοστής επετείου της πολωνικής ανεξαρτησίας.

Κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι, πριν από έξι μήνες, στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στον Καναδά, «κατήργησε, ουσιαστικά ο ίδιος, τη φράση που βρισκόταν πάντα στις δηλώσεις των επτά δυτικών δυνάμεων ότι θέλουμε να σεβαστούμε την τάξη που βασίζεται στις αρχές και τις αξίες».

(Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, ο Τουσκ διευκρινίζει τη σκέψη του, λέγοντας πως ο Τραμπ επιθυμεί έναν κόσμο στον οποίο θα υπάρχουν «εμείς, οι ΗΠΑ από τη μια πλευρά, και από την άλλη οι διάφορες άλλες χώρες διασκορπισμένες»).

Αναφερόμενος εξάλλου στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την άνοιξη του 2019, ο Τουσκ προειδοποίησε κατά της εμφάνισης ενός εθνικιστικού ρεύματος εχθρικού προς την ΕΕ.

«Σ’ αυτό το κοινοβούλιο, δεν αποκλείεται να εκπροσωπηθούν δύο ρεύματα, το ένα όλο και περισσότερο στα χρώματα των φαιών χιτώνων, αντιευρωπαϊκό, που ποντάρει όλο και περισσότερο στον εθνικισμό (…) και ένα δεύτερο ρεύμα αυτών που θέλουν να προωθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ολοκλήρωση της ΕΕ».

Μίλησε για την άνοδο «αντιευρωπαϊκών αισθημάτων» σε πολλές πρωτεύουσες.

«Αυτό δεν αφορά ακόμη τους ηγέτες, όμως τέτοιες δυνάμεις ανεβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Δυνάμεις που ποντάρουν περισσότερο στη σύγκρουση απ’ ό,τι στη συνεργασία, στην αποσύνθεση μάλλον παρά στην ολοκλήρωση».

Τέλος ο Τουσκ, ο οποίος έκανε πρόσφατα λόγο για τον «θανάσιμο κίνδυνο» ενός Polexit, επέκρινε τη θέση σημερινών Πολωνών ηγετών έναντι της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να τους καταγγείλει ονομαστικά.

«Αυτοί που αντιτίθενται σε μια ισχυρή παρουσία της Πολωνίας στην Ευρώπη, δρουν ντε φάκτο εναντίον της ανεξαρτησίας μας», τόνισε.

Καταλήγοντας ο Τουσκ απηύθυνε έκκληση στους Πολωνούς: «εξαρτάται από εμάς το αν (…) οι πολιτικοί θα διαλύσουν την ΕΕ και θα βγάλουν την Πολωνία από την ΕΕ». Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ