Από την τηλεόραση ενημερώθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είχαν ενημερωθεί νωρίτερα για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ”ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”.

Μάλιστα, στο Φανάρι ενημερώθηκαν μέσω της τηλεόρασης για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμο και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το κλίμα που επικρατεί στο Φανάρι είναι μία περιέργεια για το περιεχόμενο της συμφωνίας και απορία γιατί δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι άμεσα ενδιαφερόμενο μέρος, λόγω των μητροπόλεων των Νέων Χωρών και την πράξη του 1928 που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Εκκλησιαστικώς, οι μητροπόλεις των Νέων Χωρών, της Ηπείρου , της Θράκης, της Μακεδονίας, και των νησιών του Αιγαίου ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απλά η διοίκηση δόθηκε επιτροπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδος, “άχρι καιρού”, δηλαδή όχι οριστικά αλλά αναλόγως των περιστάσεων.

Αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας περιμένουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να δουν αν παραβιάζει ή όχι την Πράξη του 1928. Το θέμα αναμένεται να το θέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Σύνοδο που συνεδριάζει 27-29 Νοεμβρίου και να αποφασιστεί αν και πως πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ