Στο Μπουένος Άιρες η σύνοδος Πούτιν – Τραμπ

Δεν θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι η σύνοδος των προέδρων των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να μην γίνει στη γαλλική πρωτεύουσα ώστε οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από τη λήξη του Α Παγκόσμιου Πολέμου να μην περάσουν σε δεύτερο πλάνο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή που μίλησε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant.

«Όλοι διερωτώνται γιατί άλλαξε ο σχεδιασμός της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ στο Παρίσι, μια συνάντηση που ακυρώθηκε μετά την επίσκεψη του Τζoν Μπόλτον στη Ρωσία. Μιλούσαν για λόγους που άπτονται της υψηλής πολιτικής, αλλά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για κάτι τετριμμένο: Ο Εμανουέλ Μακρόν παρακάλεσε τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να μην πραγματοποιηθεί η αμερικανο-ρωσική σύνοδος στο Παρίσι, για να μην ‘επισκιάσει’ τις εκδηλώσεις και τις συναντήσεις που διοργάνωσε το Παρίσι. Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο διατυπώθηκε ( η παράκληση). Θα έλεγε κάποιος ότι το 2018 είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι το στιλ «βασιλιάς -Ήλιος» ζει ακόμη. Όπως λένε όμως c’est la vie”», δήλωσε η πηγή στην εφημερίδα Kommersant.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει την είδηση, επισημαίνοντας απλώς ότι «το διμερές αυτό ζήτημα έχει ήδη σχολιάσει ο περίγυρος του Πούτιν και του Τραμπ».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν σχολίασε επίσης το δημοσίευμα της Kommersant δηλώνοντας ότι «στο Παρίσι θα βρεθούν πράγματι πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων , θα είναι φορτωμένο το πρόγραμμα από την άποψη των εορταστικών εκδηλώσεων και συναντήσεων όπως απαιτεί το πρωτόκολλο».

Ο Πεσκόφ, διευκρίνισε ότι στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου, ο Πούτιν και ο Τραμπ θα έχουν μια σύντομη συνάντηση «στο πόδι» κατά την οποία θα συζητήσουν την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής με πλήρη σχεδιασμό.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ