Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δηλώνει πως ο πόλεμος στην Υεμένη είναι καιρός να τελειώσει

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί υποστήριξε την Τρίτη ότι «είναι πλέον καιρός» ο πόλεμος στην Υεμένη να «τελειώσει», εκφράζοντας την «αγανάκτησή» της για την ανθρωπιστική κρίση στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

«Είναι πλέον καιρός — είναι πολύ περισσότερο από καιρός — αυτός ο πόλεμος να τερματιστεί και είναι επίσης σημαντικό, κι αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, η ανθρωπιστική κατάσταση να βελτιωθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορέσει να περάσει» και να διανεμηθεί στον άμαχο πληθυσμό, τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM και στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.

«Είναι επειδή μας έχει σκανδαλίσει αυτή η κατάσταση που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει — είμαστε εξάλλου η μόνη χώρα που το έκανε — μια ανθρωπιστική σύνοδο για την Υεμένη, στην οποία πήραν μέρος η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», συνέχισε.

«Και πιέζουμε ασταμάτητα, στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση, διότι πράγματι, η στρατιωτική κατάσταση αυτή είναι αδιέξοδη», πρόσθεσε η Φλοράνς Παρλί, διαβεβαιώνοντας πως «μοιράζεται την αγανάκτηση» του δημοσιογράφου που της πήρε τη συνέντευξη μπροστά σε «μια ανθρωπιστική κρίση που δεν έχουμε ξαναδεί».

Η κατάσταση στην Υεμένη, όπου μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πολεμά στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι που θεωρείται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, περιγράφεται από τον ΟΗΕ ως η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα.

Στη σύρραξη έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι από το 2015, ενώ πλανάται η απειλή ενός «λιμού γιγαντιαίων διαστάσεων» που μπορεί να έχει ακόμη και 14 εκατομμύρια θύματα — τον μισό πληθυσμό της χώρας — προειδοποιεί ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας αρνήθηκε εξάλλου για άλλη μια φορά ότι τα γαλλικά όπλα και πυρομαχικά χρησιμοποιούνται από τη συμμαχία εναντίον του άμαχου πληθυσμού στην Υεμένη.

«Πωλούμε εδώ και καιρό όπλα στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εξ όσων γνωρίζω, τα (γαλλικά) όπλα που πωλήθηκαν πρόσφατα δεν χρησιμοποιήθηκαν εναντίον άμαχων πληθυσμών», διαβεβαίωσε η Παρλί, τονίζοντας πως η Γαλλία δεν συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων στο Ριάντ.

Αναφερόμενη στη διακοπή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, την οποία πρότεινε πρόσφατα το Βερολίνο, η Παρλί επιχειρηματολόγησε ότι «η Γερμανία έκανε αυτή τη ανακοίνωση έπειτα από έναν φρικιαστικό φόνο που διαπράχθηκε, αυτόν του (Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ) Κασόγκι. Αλλά δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτά τα διαφορετικά πράγματα».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ