Νάλες: Τους επόμενους μήνες η απόφαση σχετικά με το εάν λειτουργεί ή όχι ο “μεγάλος” συνασπισμός

«Το ερώτημα εάν ο μεγάλος συνασπισμός λειτουργεί δεν θα κριθεί μόνο από το αποτέλεσμα μιας κρατιδιακής εκλογικής αναμέτρησης. Θα είναι μια απόφαση η οποία θα ληφθεί τους επόμενους μήνες», δήλωσε η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, απαντώντας στις φήμες σχετικά με ενδεχόμενη αποχώρησης του SPD από τον «μεγάλο» συνασπισμό, μετά και την ιστορική ήττα στις εκλογές στη Βαυαρία.

«Η κακή εικόνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα να μην περάσουν τα θέματα τα οποία είναι σημαντικά για μας και για τους πολίτες. Το όλο ύφος της συνεργασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο πρέπει να αλλάξει», δήλωσε η Νάλες, αποδίδοντας και πάλι στις δυσλειτουργίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία.

«Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να ορίσουμε κόκκινες γραμμές», συνέχισε η αρχηγός του SPD και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιολογηθεί πόσο μπορούν να προχωρήσουν τα θέματα για τα οποία το κόμμα της έλαβε την εντολή να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό που προέχει τώρα είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις» την προεκλογική εκστρατεία στην Έσση, όπου διεξάγονται εκλογές στις 28 Οκτωβρίου, υπογράμμισε η πρόεδρος του SPD.

«Είτε θα προσπαθήσουμε άλλη μια φορά να λογικεύσουμε τον εταίρο μας είτε θα φύγουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της Νεολαίας του SPD Κέβιν Κιούνερτ, ο οποίος είχε εξ αρχής διαφωνήσει με την συμμετοχή του κόμματος στον συνασπισμό υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές «εάν αυτή η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ επισήμανε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία ο «μεγάλος» συνασπισμός κρέμεται από μια κλωστή και θα πρέπει να δημιουργηθούν διαφορετικές σχέσεις μεταξύ των εταίρων προκειμένου να διασωθεί.

Ο κ. Κλίνγκμπάιλ δήλωσε ακόμη ότι σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Νοεμβρίου θα εξεταστούν τα αποτελέσματα τόσο της Βαυαρίας όσο και της Έσσης, όπου η τοπική κυβέρνηση είναι επίσης «μεγάλος» συνασπισμός CDU και SPD, αλλά ζήτησε οι επόμενες δύο εβδομάδες να αφιερωθούν στον προεκλογικό αγώνα. Στην ίδια γραμμή εκφράστηκε και το μέλος του προεδρείου του SPD Χάραλντ Κριστ, τονίζοντας ότι η κυρία Νάλες δεν θα δεχθεί τώρα πίεση από το κόμμα της προκειμένου να καταγγείλει την κυβέρνηση συνασπισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ