Ενρίκε Βιγέρα: Ελλάδα και η Ισπανία μοιράζονται τις ίδιες πολιτικές αρχές και αξίες

Την εθνική επέτειο της Ισπανίας, που είναι αφιερωμένη στην ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο στις 12 Οκτωβρίου του 1492, γιόρτασε απόψε στην Αθήνα, με την καθιερωμένη δεξίωση της, η ισπανική πρεσβεία στην Ελλάδα. Ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Ενρίκε Βιγέρα με τη σύζυγό του υποδέχονταν από νωρίς το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τούς προσκεκλημένους τους, με τους οποίους συνεόρτασαν την εθνική επέτειο της Ισπανίας.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Ενρίκε Βιγέρα, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην ελληνική γλώσσα και εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας, τις χαρακτήρισε εξαιρετικές. «Ως νότιο-μεσογειακές χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα και η Ισπανία δεν μοιράζονται μόνο τις ίδιες πολιτικές αξίες και αρχές, αλλά και κοινά οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε παράλληλα πως φέτος η Ισπανία εορτάζει την 40η επέτειο του ισπανικού συντάγματος, χάρη στο οποίο οι Ισπανοί απολαμβάνουν σήμερα τα μεγάλα οφέλη ως πολίτες μίας από τις πιο προηγμένες δημοκρατίες στον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε πως η Ισπανία σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των 20 πρώτων δημοκρατικών χωρών του κόσμου, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit.

Επίσης, ανέφερε ότι το Σύνταγμα του 1978 έθεσε τους κανόνες «για να δημιουργήσουμε αυτό που σήμερα είναι ένα από τα πιο αποκεντρωμένα κράτη στον κόσμο, με περιοχές αυτοδιοικούμενες που απολαμβάνουν αρμοδιότητες που ξεπερνούν αυτές που αναγνωρίζονται από τα περισσότερα ομοσπονδιακά κράτη». Στην πραγματικότητα, παρατήρησε, η Ισπανία είναι η δεύτερη πιο αποκεντρωμένη χώρα στον κόσμο, επικαλούμενος τον Δείκτη Περιφερειακής Αρχής που εκπονεί το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Γι’ αυτά τα επιτεύγματα («ως η πιο προηγμένη δημοκρατία στο πλαίσιο ενός ισχυρού αποκεντρωμένου κράτους»), όπως τα χαρακτήρισε, ο πρεσβευτής της Ισπανίας είπε πως οι Ισπανοί είναι υπερήφανοι, «καθώς κατέστη δυνατόν να απολαύσουμε την πιο ευημερούσα και επιτυχημένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας».

Εξίσου δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ισπανία παραμένει ένα από τα πλέον φιλοευρωπαϊκά κράτη-μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας πως σχεδόν το 70% του λαού της θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι θετική.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα στην πολιτική της Ισπανίας στο μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας γενναιόδωρη τη στάση του ισπανικού λαού που, όπως παρατήρησε, έρχεται σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, ανέφερε ότι «η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ με το χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας και ως εκ τούτου είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς (πάνω από 80 εκατομμύρια)».

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» προσωπικότητες από την πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική, οικονομική, επιχειρηματική και πολιτιστική ζωή της χώρας, καθώς και πολλοί επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι πρώην υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιάννης Μουζούλας, πρεσβευτές από λατινοαμερικανικές χώρες, της Ολλανδίας, της Κορέας, της Αυστρίας, καθώς και μέλη της ισπανικής κοινότητας που ζουν στην Ελλάδα.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ