Εκδήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την χρησιμότητα των δημοψηφισμάτων

Σε παράλληλη εκδήλωση κατά τη τρέχουσα Σύνοδο της ΚΣΣΕ, συνεδρίασε η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, σχετικά με την έκθεση που ετοιμάζει η εισηγήτρια κα Ν.Σ. Γκιλλάν για την επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διασφάλιση δίκαιων δημοψηφισμάτων στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης με επίτιμο καλεσμένο τον Ν. Αλιβιζάτο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικό για θέματα δημοψηφισμάτων της Επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο σκοπός της έκθεσης που ετοιμάζεται, είναι η εξέταση της χρησιμότητας των δημοψηφισμάτων σε ένα δημοκρατικό σύστημα, δεδομένων των σημερινών πολιτικών συνθηκών και εξελίξεων της σύγχρονης κοινωνίας.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και εξετάζουν αν ένα δημοψήφισμα πρέπει να έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα, με ποιόν τρόπο μπορεί να ερμηνευτεί, και πώς εφαρμόζεται στη συνέχεια, τι εγγυήσεις υπάρχουν για τη διατύπωση της ερώτησης στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος, πώς μπορεί να ελεγχθεί η κατάχρηση ενός δημοψηφίσματος, και τέλος, πώς τα ιδιωτικά και τα κρατικά ΜΜΕ καλύπτουν ένα δημοψήφισμα, και μήπως θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος ανώτατος θεσμός που να επιβλέπει την καμπάνια ενός δημοψηφίσματος;

Ο Ν. Αλιβιζάτος στη τοποθέτησή του, δήλωσε πως, εν πρώτοις, ένα δημοψήφισμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απειλή και δεν πρέπει να προκαλεί πανικό. Ωστόσο, ένα δημοψήφισμα σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, δεν πρέπει να αποτελεί κανόνα, αλλά εξαίρεση και κυρίως θα πρέπει να αποφεύγεται σε χώρες με πολύ μεγάλο πληθυσμό, για να έχει απτό χαρακτήρα, νόημα και να έχει λειτουργικό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ