Πλήρεις κρατικές τιμές απέτισαν οι αρχές του Βιετνάμ στον Ντο Μουόι που πέθανε σε ηλικία 101 ετών

Η επίσημη κηδεία του άλλοτε Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ντο Μουόι, ο οποίος επέβλεψε τη μετάβαση του Βιετνάμ στη λεγόμενη οικονομία της αγοράς και πέθανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 101 ετών, έγινε το Σάββατο.

Προς τιμή του Μουόι, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα έπειτα από μακρά ασθένεια, έγινε τελετή στην οποία του αποδόθηκαν πλήρεις κρατικές τιμές, με την παρουσία μεγάλου πλήθους κόσμου. Πολλοί άρχισαν να φθάνουν στον χώρο για την τελετή αποχαιρετισμού στον πρώην ηγέτη της ασιατικής χώρας από νωρίς το πρωί.

Ο πρώην στρατηγός των Βιετμίνχ, που πολέμησε εναντίον των αποικιακών στρατευμάτων της Γαλλίας τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, ανελίχθηκε σταδιακά στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος, έγινε πρωθυπουργός της χώρας το 1988 και αναδείχθηκε γενικός γραμματέας του κόμματος το 1991.

Κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του, που συνέπεσε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και με την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, πολλά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ο Ντο Μουόι εφάρμοσε σειρά μεταρρυθμίσεων που οδήγησαν στη μετάβαση του Βιετνάμ στη λεγόμενη οικονομία της αγοράς.

Τον Δεκέμβριο του 1997 ανέλαβε σύμβουλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ του Βιετνάμ, έναν ρόλο στον οποίο παρέμεινε μέχρι το 2001.

Ο Ντο Μουόι θα ταφεί σήμερα στο χωριό που αποτελεί την γενέτειρά του, στην περιοχή Ταν Τσι, όχι μακριά από το Ανόι.

Πέθανε λίγο καιρό μετά τον θάνατο του προέδρου του Βιετνάμ Τσαν Ντάι Κουάνγκ, ηγετικής μορφής της συντηρητικής πτέρυγας του Κομμουνιστικού Κόμματος, την 21η Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 61 ετών. Το κυβερνών κόμμα εξέλεξε τον Γενικό του Γραμματέα Νγκουέν Φου Τσανγκ νέο πρόεδρο της χώρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ