Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η FIFA υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας

Μνημόνιο συμφωνίας για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της FIFA, και για την ανάπτυξη συνεργιών και εταιρικών σχέσεων στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπέγραψαν σήμερα στο Στρασβούργο ο γ.γ. του Συμβουλίου, Θ. Γιάγκλαντ, και ο πρόεδρος της FIFA, Τ. Ινφαντίνο.

Η συμφωνία αυτή επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς συνεργασίας:

* ανθρώπινα δικαιώματα, ακεραιότητα και χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό

* ασφάλεια των ποδοσφαιρικών αγώνων

* αμοιβαίος διάλογος και συνεργασία για μεγάλα αθλητικά γεγονότα

* θεσμική συνεργασία μέσω τακτικών ανταλλαγών απόψεων, ορθών πρακτικών και εφαρμογής κοινών πρωτοβουλιών και συντονισμού των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του μνημονίου συμφωνίας, ο κ. Γιάγκλαντ αναφέρθηκε στον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει ο αθλητισμός από πολλές απόψεις, όπως π.χ. στη δημιουργία δεσμών, στη προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, υποστηρίζοντας τις βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Υποστηρίζουμε το δίκαιο παιχνίδι και τον σεβασμό στον αθλητισμό, ο οποίος πρέπει να είναι ασφαλής, ηθικός και προσβάσιμος σε όλους, προκειμένου να συμβάλει στην οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, και δημοκρατικών αρχών που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και του νόμου. Ειδικότερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να προστατεύονται τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η εμπειρογνωμοσύνη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα είναι πολύτιμη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τ. Ινφαντίνο, τόνισε ότι χάρη σε αυτό το μνημόνιο συμφωνίας και το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το 2019, «η συνεργασία μας θεσμοθετείται. γίνεται πιο συγκεκριμένη και μετρήσιμη».

«Είναι μια φυσική σχέση, διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και στόχους: διαφάνεια, υπευθυνότητα, ακεραιότητα, ασφάλεια στον αθλητισμό και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι προς το συμφέρον του ποδοσφαίρου να συνεργάζονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και να ενισχύουν την ικανότητα αυτού του όμορφου παιχνιδιού να μεταμορφώνει ζωές» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι επίσης μέλος της ομάδας εργασίας της FIFA για την προστασία του παιδιού. Επιπλέον, οι δύο οργανισμοί θα ενισχύσουν τον αγώνα κατά του στησίματος αγώνων και θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 στο Κατάρ. Η συνεργασία θα αναλυθεί κατά την εφαρμογή ενός σχεδίου συντονισμού για το μνημόνιο συμφωνίας (2018-2019).

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει δεσμούς συνεργασίας με σημαντικούς παράγοντες στον τομέα του αθλητισμού και του αθλητικού κινήματος. Το Νοέμβριο του 2016 υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Καταπολέμηση της Φαρμακοδιέγερσης (WADA) και στις 30 Μαΐου υπογράφηκε στο Στρασβούργο ένα άλλο μνημόνιο συνεννόησης με την UEFA (Union of European Football Associations). Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ