ABC News: Με καθοδήγηση Τραμπ οι ενέργειες του Κόεν για να κρατήσει η Στόρμι Ντάνιελς το στόμα της κλειστό

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηύθυνε προσωπικά τον πρώην δικηγόρο του Μάικλ Κόεν για την ενεργοποίηση μιας νομικής διαδικασίας στις αρχές του 2018 προκειμένου να εμποδίσει την πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς να μιλήσει δημόσια για την σεξουαλική συνεύρεση που η ίδια ισχυρίζεται ότι είχε με τον Τραμπ, μεταδίδει το ABC News επικαλούμενο πηγές που έχουν ενημερωθεί άμεσα για την υπόθεση.

Ο Κόεν δέχθηκε τηλεφωνικά οδηγίες από τον Τραμπ, τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να επικοινωνήσει με τον γιο του, Έρικ Τραμπ, ώστε να συντονίσουν τις νομικές κινήσεις μαζί με έναν εξωτερικό δικηγόρο και για λογαριασμό των επιχειρήσεων Τραμπ, δηλώνουν πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

“Δεν έχει να κάνει με το ότι ο Μάικλ Κόεν έδρασε ανεξάρτητα,” δήλωσε μία ανώνυμη πηγή που έχει άμεση γνώση των εξελίξεων στην υπόθεση. “Οι χειρισμοί έγιναν με την καθοδήγηση του Τραμπ και των εκπροσώπων του,” σημείωσε η ίδια πηγή.

Ο άμεσος ρόλος που είχε ο πρόεδρος Τραμπ κι ο γιος του στη νομική προσπάθεια για την τήρηση του εμπιστευτικού συμβολαίου σιωπής με την Ντάνιελς, δημοσιοποίησε πρώτη η εφημερίδα “The Wall Street Journal.”

Η κινητοποίηση για την τήρηση του αναφερόμενου συμβολαίου ακολούθησε μια σειρά δημοσιευμάτων της ίδιας εφημερίδας τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ η WSJ είχε αποκαλύψει την συμφωνία των 130.000 δολαρίων, μετά από ανησυχίες της πλευράς Τραμπ ότι η Ντάνιελς προετοιμαζόταν να μιλήσει δημοσίως. Η Ντάνιελς ισχυρίζεται ότι είχε μία σεξουαλική συνεύρεση με τον Τραμπ στην διάρκεια ενός τουρνουά γκολφ διασημοτήτων, το 2006.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του απορρίπτει τον ισχυρισμό αυτό της Ντάνιελς.

Αντιδρώντας στις δημοσιογραφικές αναφορές της εφημερίδας, ο Κόεν υποστήριξε (τότε) ότι είχε ρόλο στην συμφωνία με την Ντάνιελς, ισχυριζόμενος ότι ενήργησε με δική του πρωτοβουλία, ενώ δεν αποζημιώθηκε για το ποσό των 130.000 που κατέβαλε ούτε από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά ούτε και από τις επιχειρήσεις Τραμπ.

Στις πρώτες δηλώσεις που είχε κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος για το ζήτημα αυτό, εν πτήσει με το προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) τον περασμένο Απρίλιο, είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε για την συμφωνία, παραπέμποντας στον Κόεν για περισσότερες ερωτήσεις. “Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Μάικλ Κόεν. Ο Μάικλ είναι ο δικηγόρος μου. Πρέπει να ρωτήσετε τον Μάικλ,” είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο Τραμπ.

Ο Τραμπ στην συνέχεια παραδέχτηκε ότι αποζημίωσε τον Κόεν για το οικονομικό κόστος της συμφωνίας με την Ντάνιελς, αλλά εξακολούθησε να υποστηρίζει ότι έμαθε για την συμφωνία αυτή μόνο μετά την πραγματοποίησή της.

Ο σημερινός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ρούντι Τζιουλιάνι υποστηρίζει ότι η συμφωνία με την Ντάνιελς είναι ένα καθαρά προσωπικό θέμα του Τραμπ, το οποίο και είναι άσχετο με την προεκλογική εκστρατεία.

Ωστόσο, οι τελευταίες αποκαλύψεις από πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Ντάνιελς εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την εκδοχή που υποστηρίζει ο Τραμπ για την ίδια υπόθεση.

Σύμφωνα με την χρονολογική εξέλιξη των γεγονότων, όπως αυτά έχουν περιγραφεί στο ABC News, ο Τραμπ έδωσε οδηγίες στον Κόεν μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τον περασμένο Φεβρουάριο να κάνει κινήσεις για μία προσωρινή περιοριστική εντολή κατά της Ντάνιελς.

Το πραγματικό όνομα της Ντάνιελς, είναι Στέφανι Κλίφορντ, όπως αυτό αναφέρεται στα έγγραφα μιας εμπιστευτικής διαδικασίας για την επίτευξη διακανονισμού. Ο Αμερικανός πρόεδρος, υποσχέθηκε επίσης την κάλυψη του οικονομικού κόστους που σχετίζονταν με τις νέες νομικές ενέργειες, παρά το γεγονός ότι απέτυχε να το πράξει, όπως δηλώνει πηγή που έχει ενημερωθεί για την υπόθεση.

Μετά το αναφερόμενο τηλεφώνημα του Φεβρουαρίου, ακολούθησε μία σειρά από ηλεκτρονικά μηνύματα, μεταξύ του Κόεν, του Έρικ Τραμπ, αλλά κι εσωτερικών κι εξωτερικών δικηγόρων των επιχειρήσεων Τραμπ, όπως δήλωσαν πηγές στο ABC News.

Ο Έρικ Τραμπ, που μαζί με τον αδερφό του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ διευθύνουν τις επιχειρήσεις Τραμπ, ενώ ο πατέρας τους ασκεί την προεδρία των ΗΠΑ, διευθέτησε το ζήτημα ανάληψης νομικών μέτρων κατά της Ντάνιελς, με την εμπλοκή μιας άλλης δικηγόρου των επιχειρήσεων Τραμπ, της Τζιλ Μάρτιν. Τα σχετικά δικαστικά έγγραφα κατατέθηκαν σε διαμεσολαβητή στην Καλιφόρνια, που ανέλαβε την όλη διαδικασία.

Η WSJ επικαλείται μία πηγή “κοντά στην όλη κατάσταση” που δήλωσε ότι ο Έρικ Τραμπ ενήργησε ως ο γιος του προέδρου κι όχι με τον ρόλο που έχει ως εκτελεστικός διευθυντής των επιχειρήσεων Τραμπ.

Οι επιχειρήσεις Τραμπ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις στο ABC News.

Οι επιχειρήσεις Τραμπ είχαν προηγούμενα δηλώσει στο ABC News, ότι η Μάρτιν έδρασε νομικά σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς να τις εκπροσωπεί.

Τέσσερις ημέρες μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος Τραμπ από το προεδρικό αεροσκάφος, ομοσπονδιακοί πράκτορες πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές έρευνες, στην οικία, στο γραφείο, αλλά και σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που χρησιμοποιούσε ο Μάικλ Κόεν, στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Από τότε, ο Κόεν έχει παραδεχτεί την ενοχή του για ένα κακούργημα που σχετίζεται με παραβίαση της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας κι αναφορικά με τον ρόλο του στην συμφωνία με την Ντάνιελς. Ο ίδιος, δήλωσε στον ομοσπονδιακό δικαστή που χειρίζεται την δικαστική υπόθεσή του, τον Αύγουστο, ότι κανόνισε την πληρωμή της Ντάνιελς “σε συντονισμό και υπό την καθοδήγηση” ενός υποψηφίου για την ανάληψη ομοσπονδιακών καθηκόντων, κάνοντας σαφή αναφορά στην προεκλογική περίοδο του 2016 και τον Τραμπ.

Όπως περιγράφεται σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, η διαμεσολάβηση του Κόεν στην υπόθεση με την Ντάνιελς, αλλά και στην υπόθεση μιας άλλης γυναίκας που ισχυρίζεται ότι είχε ερωτική σχέση με τον Τραμπ, έγινε συντονισμένα με ένα ή περισσότερα στελέχη των επιχειρήσεων Τραμπ.

Τα ίδια έγγραφα εμπλέκουν στελέχη των επιχειρήσεων Τραμπ στην αποζημίωση του Κόεν για τον χρόνο του, αλλά και τα ποσά που διέθεσε προκειμένου να προχωρήσει στους διακανονισμούς με την Ντάνιελ και της άλλης γυναίκας που ισχυρίζεται ότι είχε ερωτική σχέση με τον Τραμπ.

Πηγή: ABC News

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ