• Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε για την Ευρώπη ανοιχτό διάλογο με όλους τους προοδευτικούς πολίτες

  5:20 πμ, Τετάρτη 19 Σεπ 2018 5:20 πμ, Τετάρτη 19 Σεπ 2018

  Ο Ούντο Μπούλμαν, πρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης, στην Αθήνα το προσκείμενο στο κ Κόμμα της Γερμανίας (SPD), Ιδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, με θέμα «Ένα μέλλον για όλους, μια Ευρώπη που θα το διασφαλίσει, ένα προοδευτικό κίνημα που θα το οικοδομήσει», αφού συλλυπήθηκε δημόσια τους οικείους των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι, υποσχέθηκε εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών να κινητοποιήσει την Ε.Ε. για να βρεθούν οι πόροι που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

  Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης συνέδεσε μάλιστα την κλιματική αλλαγή με τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αλλά και ειδικότερα η Ευρώπη. Έθεσε δε την παράμετρο του προσφυγικού στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής «η οποία και θα το επιτείνει», όπως είπε. «Μια πολιτική αειφορίας και βιωσιμότητας είναι επομένως η αποτελεσματικότερη για την αντιμετώπισή του, αν λάβει κανείς υπόψη και το εκρηκτικό δημογραφικό στην Αφρική».

  Η οικονομική κρίση είναι κατά τον κ. Μπούλμαν αποτέλεσμα «της ανισομερούς κατανομής των κερδών σε παγκόσμιο επίπεδο και γι' αυτό απαιτείται να εισαχθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Πρέπει να φορολογηθεί το διεθνές κεφάλαιο, ώστε να χρηματοδοτήσουμε αντίστοιχες πολιτικές και να σώσουμε τον πλανήτη». Πρόσθεσε δε, πως ήταν «η κακή υλοποίηση των πολιτικών της Ε.Ε. από τις συντηρητικές δυνάμεις, εκείνη η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση των πολιτών από την Ευρώπη. Οι σοσιαλδημοκράτες είμαστε η ισχυρή δύναμη που μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη, διαθέτοντας πόρους για τις ποικίλες κοινωνικές ανάγκες, αφού ήδη παλαιότερα οι Ρήγκαν και Θάτσερ υπέσκαψαν το μεταπολεμικό κοινωνικό μοντέλο. Τα δέκα χρόνια της θητείας Μπαρόζο, ήταν δέκα χαμένα χρόνια», τόνισε.

  Ο αριστερός πολιτικός έθεσε στη συνέχεια το ερώτημα, «πως μπορούμε να ξαναφτιάξουμε μια Ευρώπη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των λαών μας; Την απάντηση δίνουν τα συμπεράσματα του κόμματός μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου αναφέρεται ότι δεν πρέπει να περιοριστούμε σε ήσσονες αλλαγές, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια ριζοσπαστική αλλαγή, η οποία θα οδηγήσει σε μια ολιστική αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών με νέα πολιτικά προγράμματα. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι στενά συνδεδεμένη με την κοινωνική αυτή αναδιοργάνωση. Συνδέονται μεταξύ τους. Αυτή είναι η νέα μας στρατηγική. Μας ενδιαφέρει ο διάλογος από τη βάση προς τα πάνω και όχι οι γραφειοκρατικές λύσεις από τα πάνω».

  Ο κ. Μπούλμαν είπε επίσης, πως «θα πρέπει να εκπονήσουμε προγράμματα τα οποία θα βασίζονται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο Νότο, στην Ελλάδα, υπάρχει ο αέρας και ο ήλιος, δεν υπάρχει λόγος η ελληνική οικονομία να εξαρτάται από το πετρέλαιο και να κινδυνεύει να πτωχεύσει εκ του λόγου αυτού. Η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθεί ένα κομβικό σημείο στο νότο της Ευρώπης για αυτήν την νέα εξέλιξη. Γιατί να μην πούμε στους λαούς του Νότου, 'έχετε μια εξαιρετική ιστορία, ένα εξαιρετικό πολιτισμό, ένα εξαιρετικό κλίμα, έχετε όλα όσα απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας σας ώστε να γίνετε οι πρωτοπόροι μια τέτοιας βιώσιμης ανάπτυξης'; Γιατί να μην δημιουργηθούν εδώ κέντρα και αγορές για τις νέες τεχνολογίες, γιατί τα πανεπιστήμια σας να μην αποτελούν τόπους συνάντησης για ολόκληρης της Μεσογείου;»