Οι Κολομβιανοί αντάρτες του ELN απελευθέρωσαν άλλους έξι ομήρους – Ο πρόεδρος της χώρας επιμένει να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι

Οι αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) απελευθέρωσαν την Τετάρτη άλλους έξι ομήρους, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε επέμεινε στην απαίτηση του η οργάνωση να αφήσει ελεύθερους όλους τους αιχμαλώτους της.

Οι όμηροι, τρεις αστυνομικοί, ένας στρατιωτικός και δύο συμβασιούχοι του Κράτους, είχαν απαχθεί την 3η Αυγούστου από τον ELN, που επισήμως θεωρείται η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της Κολομβία, ενώ κινούνταν με πολιτικά και άοπλοι, σύμφωνα με τις αρχές, στη φτωχή επαρχία Τσοκό (βορειοδυτικά, γειτονεύει με τον Παναμά).

Παραδόθηκαν σε μια ανθρωπιστική επιτροπή που συγκρότησαν η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η καθολική εκκλησία και ο Συνήγορος του πολίτη, μια ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Σήμερα [σ.σ. την Τετάρτη] στην Τσοκό, συνοδεύσαμε την ανθρωπιστική επιτροπή η οποία διευκόλυνε την απελευθέρωση έξι προσώπων που βρίσκονταν στα χέρια του ELN. Είμαστε ευτυχείς διότι σε λίγο θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός βοήθειας και περίθαλψης μέσω Twitter. Απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

«Ο ELN τηρεί τον λόγο του», καθώς η απελευθέρωση έγινε παρά την ανάπτυξη «μεγάλης δύναμης του στρατού» και «παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ήγειρε η κυβέρνηση», τόνισε από την πλευρά του ο διοικητής Ουριέλ του Δυτικού Μετώπου Μάχης Όμαρ Γκόμες του ELN, που είχε αναλάβει την ευθύνη για τις απαγωγές.

«Μεταχειριστήκαμε σε κάθε περίπτωση τους αιχμαλώτους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δεδομένων των συνθηκών αυτών», πρόσθεσε ο αξιωματικός των ανταρτών.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας επανέλαβε την απαίτησή του ο ELN να απελευθερώσει το σύνολο των ομήρων. Απομένουν πλέον τουλάχιστον εννέα, κατά τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των αρχών.

Για να πειστεί η κυβέρνηση να επιδιώξει μια συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση των ανταρτών, τα μέλη της «πρέπει να αρχίσουν δείχνοντας σαφή βούληση για αυτό, με την αναστολή όλων των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων», αφού πρώτα προχωρήσουν «στην απελευθέρωση όλων των ομήρων», είπε ο Ντούκε από το Πάστο (νοτιοδυτικά), επαναλαμβάνοντας τις αξιώσεις που προβάλλει τις τελευταίες ημέρες.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Μπογοτά και τον ELN, που άρχισαν επισήμως τον Φεβρουάριο του 2017 στο Κίτο του Ισημερινού και κατόπιν μεταφέρθηκαν στην Αβάνα της Κούβας, ανεστάλησαν λίγο πριν η κυβέρνηση του κεντροδεξιού προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος παραδώσει την εξουσία.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, την 7η Αυγούστου, ο Ντούκε ανήγγειλε ότι θα αποφάσιζε για την τύχη της ειρηνευτικής διαδικασίας σε έναν μήνα. Όταν η προθεσμία που είχε ορίσει παρήλθε, απαίτησε από τους αντάρτες να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους τους και να αναστείλουν κάθε «εγκληματική» δραστηριότητα για να εξετάσει το ενδεχόμενο να ορίσει διαπραγματευτές.

Οι αντάρτες χαρακτήρισαν τη Δευτέρα τους όρους που έθεσε ο νέος πρόεδρος, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, «απαράδεκτους». Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αβάνα, ο ELN τόνισε ότι αρνούμενη να αναγνωρίσει τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί επί των ημερών της προκατόχου της και «επιβάλλοντας μονομερώς απαράδεκτους όρους, αυτή η κυβέρνηση (…) βάζει τέλος στη διαδικασία του διαλόγου» με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης. Και προέτρεψε τη νέα κυβέρνηση στην Μπογοτά να αποφασίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «χωρίς άλλες δικαιολογίες».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι είχε ένα «μονομερές σχέδιο για την απελευθέρωση» έξι αιχμαλώτων, που βρισκόταν στο στάδιο της «προετοιμασίας».

Ωστόσο η βία συνεχίζεται, καταγγέλλουν οι αρχές. Ο ύπατος αρμοστής για την ειρήνη Μιγκέλ Σεμπάγιος τόνισε ότι μέσα σε έναν μήνα, ο ELN έχει προχωρήσει σε περίπου 30 «ένοπλες ενέργειες», 28 από αυτές στην επαρχία Αράουκα, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα.

Εάν συναφθεί συμφωνία ειρήνης με τον ELN, θα μπορέσει να τερματιστεί ο πόλεμος που σπαράσσει την Κολομβία εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Στην πορεία δεκαετιών, η εμφύλια ένοπλη σύρραξη στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, η τύχη άλλων 80.000 και πλέον αγνοείται, ενώ εκτοπίστηκαν πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ