Στους δρόμους 1 εκατ. Καταλανοί – Ζητούν την ανεξαρτησία τους

Την ώρα ακριβώς που κατελήφθη η Βαρκελώνη από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε’ στις 11 Σεπτεμβρίου 1714, δηλαδή στις 17:14, ένα εκατομμύριο Καταλανοί ύψωσαν τις αυτονομιστικές σημαίες φωνάζοντας ρυθμικά “Ανεξαρτησία” στη λεωφόρο Ντιαγκονάλ. Γιορτάζοντας την “Ντιάδα”, την “εθνική γιορτή” της περιφέρειάς τους, θέλησαν να δείξουν ότι η ικανότητά κινητοποίησής τους παραμένει ανέπαφη μετά την αποτυχία της προσπάθειας απόσχισής τους από την Ισπανία και με εννέα πολιτικούς ηγέτες τους να παραμένουν ακόμη στη φυλακή.

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές ζητούν επίσης να παύσουν οι διώξεις εναντίον των αυτονομιστών ηγετών τους, που είτε έχουν φυλακιστεί είτε έφυγαν στο εξωτερικό. Δεκατρείς πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορούνται για εξέγερση και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 25 ετών.

Η επέτειος της “Ντιάδα” χρησιμοποιείται από το 2012 από τους αυτονομιστές για να ζητήσουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τον Ιούλιο από ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο, το 46,7% των Καταλανών συμφωνούν με την ανεξαρτησία από την Ισπανία, αλλά το 44,9% διαφωνεί. Οι αυτονομιστές, που ελέγχουν το καταλανικό Κοινοβούλιο, κέρδισαν τις εκλογές πέρυσι τον Δεκέμβριο με ποσοστό 47,5%.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ