Νέο ιστορικό χαμηλό άγγιξε το ποσοστό της γερμανικής συμπολίτευσης

Το αθροιστικό ποσοστό των συντηρητικών υπό την Άγκελα Μέρκελ και της παράταξης που αποτελεί εταίρο τους στην κυβέρνηση, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Τα κόμματα εξουσίας πέρασαν ένα καυτό καλοκαίρι από πολιτική σκοπιά, εξαιτίας των ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων για το ζήτημα της μετανάστευσης, που αναζωπυρώνονται μετά τα βίαια επεισόδια στα οποία πρωτοστάτησε η άκρα δεξιά στην πόλη Κέμνιτς με αφορμή τη δολοφονία ενός Γερμανού για την οποία βασικοί ύποπτοι θεωρούνται δύο πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για την εφημερίδα Bild am Sonntag, το ποσοστό της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και του αδελφού της βαυαρικού κόμματος, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), μειώθηκε κατά μία μονάδα μέσα σε μία εβδομάδα, στο 29%.

Στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, η Ένωση (CDU/CSU) είχε συγκεντρώσει το 32,9% των ψήφων.

Κατά τη δημοσκόπηση, το ποσοστό του SPD υποχώρησε κατά δύο μονάδες, στο 17%. Στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της περασμένης χρονιάς, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει το 20,5% των ψήφων.

Το αθροιστικό ποσοστό της συμπολίτευσης, αυτό το 46%, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγράψει ποτέ «μεγάλος συνασπισμός» των CDU/CSU/SPD — το σχήμα άσκησε επίσης την εξουσία τις περιόδους 2005-09 και 2013-17 — στις δημοσκοπήσεις της Emnid για την Bild am Sonntag. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.472 ψηφοφόρων από την 30ή Αυγούστου ως την 5η Σεπτεμβρίου.

Το ποσοστό του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παρέμεινε αμετάβλητο από την προηγούμενη εβδομάδα, στο 15%. Το ποσοστό του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) αυξήθηκε κατά μία εκατοστιαία μονάδα, στο 10%. Το ποσοστό των Πρασίνων παρέμεινε αμετάβλητο στο 14%, όπως και αυτό των φίλα προσκείμενων στον επιχειρηματικό κόσμο Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο 9%.

Το ποσοστό των λοιπών κομμάτων αυξήθηκε δύο μονάδες, στο 6%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ