Στο “σφυρί” βγαίνει κινεζική καλλιγραφία χιλιετίας – ΒΙΝΤΕΟ

Δημοπρασία μίας καλλιγραφίας σχεδόν χιλιετίας, φιλοτεχνημένη από τον Κινέζο διανοούμενο Σου Σι, που μπορεί να αγγίξει τα 51 εκατομμύρια δολάρια (43,6 εκατομμύρια ευρώ) ανακοίνωσε για το τέλος Νοεμβρίου ο οίκος Christie’s.

Η καλλιγραφία “Ξύλο και Πέτρα” σχεδιάστηκε με μελάνι πάνω σε χάρτινο κύλινδρο και παρουσιάζει ένα δένδρο που μοιάζει με δράκο. Το έργο, που χρονολογείται στην περίοδο της δυναστείας Σονγκ (960-1279), “είναι ένα από τα σπανιότερα έργα κινεζικής ζωγραφικής στον κόσμο”, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s.

Ο Kινέζος διανοητής, γνωστός επίσης ως Σου Ντονγκπό, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των γραμμάτων της Κίνας. Ήταν ποιητής, συγγραφέας, ζωγράφος, καλλιγράφος και πολιτικός.

Ο κύλινδρος, μήκους τουλάχιστον 1,85 μ., περιέχει την καλλιγραφία και ποιήματα τεσσάρων διακεκριμένων Κινέζων διανοητών του 11ου αιώνα καθώς και τις σφραγίδες 41 συλλεκτών.

Το έργο θα εκτίθεται από την 1η Σεπτεμβρίου και θα βγει στο σφυρί στις 26 Νοεμβρίου στη φθινοπωρινή δημοπρασία του Κρίστις στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ, Christie’s

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ