Έτοιμος να μεταβεί στην Συρία ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

Στην Ιντλίμπ είναι πρόθυμος να μεταβεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, προκειμένου να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την εκκένωση του πληθυσμού πριν από μια επικείμενη επίθεση του συριακού στρατού.

Όπως τόνισε ο Στέφαν ντε Μιστούρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, «είμαι έτοιμος να δεσμευτώ, προσωπικά και φυσικά (…) για τη διασφάλιση ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου (…) ώστε να μπορέσει να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός προς μια πιο ασφαλή περιοχή».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ εκτίμησε σε «περίπου 10.000 άνδρες, συν οι οικογένειές τους» τον αριθμό των μαχητών της Αλ Κάιντα και της Αλ Νόσρα, οι «οποίοι, κανείς δεν αμφιβάλλει, είναι τρομοκράτες (…) που πρέπει να νικηθούν».

Όμως προειδοποίησε για το βαρύ τίμημα που κινδυνεύει να καταβάλει ο άμαχος πληθυσμός αν πραγματοποιηθεί επίθεση: «δεν πρέπει να υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση βαρέων όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ακόμη κι αν είναι δίκαιο να καταπολεμηθούν τρομοκράτες», προειδοποίησε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν τα μέσα για να σωθούν οι άνθρωποι, αλλά έχουμε ανάγκη την κυβέρνηση (…) προκειμένου να επιτρέψει έναν αξιόπιστο ανθρωπιστικό διάδρομο».

Υπενθύμισε πως στο τέλος του 2016, κατά την αιματηρή μάχη για την ανακατάληψη του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, είχε και πάλι προσφερθεί να μεταβεί εκεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος.

Ο Μιστούρα δήλωσε πως το συριακό καθεστώς, ακριβώς όπως και η Αλ-Νόσρα, «έχουν την ικανότητα να κατασκευάσουν χημικά όπλα».

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ