Η Γ.Γ. της CDU κρίνει ότι ένας χρόνος κοινωφελούς εργασίας θα βοηθούσε τους πρόσφυγες να ενταχθούν στην κοινωνία

Η ολοκλήρωση ενός χρόνου προσφοράς κοινωφελούς εργασίας θα βελτίωνε την κατάσταση ως προς την ένταξη των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία και την αποδοχή τους από την κοινή γνώμη, έκρινε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η γενική γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ.

Πολλά μέλη της CDU τάχθηκαν υπέρ είτε της επαναφοράς της υποχρεωτικής στράτευσης, είτε της θέσπισης ενός έτους κοινωφελούς εργασίας, είπε η Κραμπ-Καρενμπάουερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αυτής, που δημοσιεύεται στα σαββατιάτικα φύλλα των εφημερίδων του Funke Mediengruppe αλλά και της γαλλικής εφημερίδας Ouest-France.

Σύμφωνα με τη Γ.Γ. της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, το κόμμα εξετάζει διάφορες προτάσεις για την καλύτερη ένταξη των προσφύγων, τις οποίες σκοπεύει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία.

Η ίδια επισήμανε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και πρόσθεσε πως έχει επιφυλάξεις, διότι θυμάται τις αφηγήσεις της μητέρας της περί του ότι όλοι όφειλαν να προσφέρουν κοινωφελή εργασία για έναν χρόνο την εποχή των Ναζί.

Ωστόσο, η Κραμπ-Καρενμπάουερ πρόσθεσε πως πολλά μέλη της CDU της είπαν, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε μαζί τους για να ακούσει τις απόψεις τους το καλοκαίρι, ότι η επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης — καταργήθηκε το 2011 — ή η προσφορά κοινωφελούς εργασίας είναι καλή ιδέα τόσο για τους Γερμανούς, όσο και για τους πρόσφυγες.

«Αν οι πρόσφυγες ολοκληρώνουν έναν χρόνο (υπηρεσίας), εθελοντικής ή υποχρεωτικής, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την ένταξή τους στη χώρα και στην κοινωνία. Και στον πληθυσμό, θα αύξανε την αποδοχή του γεγονότος πως οι πρόσφυγες ζουν ανάμεσά μας», δήλωσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ στις εφημερίδες.

Η απόφαση της Μέρκελ το 2015 η χώρα να υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και αλλού, είχε συνέπεια να αυξηθεί η υποστήριξη προς ακροδεξιές οργανώσεις όπως το PEGIDA και κόμματα όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που αποτελεί πλέον την αξιωματική αντιπολίτευση στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν πως δεν υπάρχει πρόθεση να επανέλθει σε ισχύ η υποχρεωτική στράτευση, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος και τις δυσκολίες της ενσωμάτωσης εφέδρων στον επαγγελματικό γερμανικό στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ