Στους 164 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό στην Ινδονησία

Ο απολογισμός των θυμάτων του ισχυρού σεισμού ο οποίος έπληξε την Κυριακή το νησί Λομπόκ, στη νότια Ινδονησία, αυξήθηκε στους 164 νεκρούς, ενώ άλλοι 156.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των τεράστιων υλικών ζημιών, γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές.

«Ο απολογισμός αυξήθηκε στους 164 νεκρούς, τουλάχιστον (άλλοι) 1.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά και 156.000 έχουν εκτοπιστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδονησίας, ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 131 νεκρούς.

Εξαιτίας του σεισμού 6,9 βαθμών που έπληξε το νησί την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις αρχές, που προεξοφλούν ότι αυτός ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια.

Κατατρομοκρατημένοι χωρικοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να καταφύγουν κάτω από σκηνές και πρόχειρα καταλύματα με τέντες κατά μήκος δρόμων ή μέσα σε ορυζώνες εν μέσω της τροπικής ζέστης στο αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας.

Σε ορισμένους καταυλισμούς σεισμοπαθών σημειώνεται έλλειψη τροφίμων, ενώ άλλοι εκτοπισμένοι υπέστησαν ψυχολογικά τραύματα έπειτα από τον δεύτερο πολύ ισχυρό σεισμό μέσα σε μία εβδομάδα. Ο πρώτος σεισμός, την 29η Ιουλίου, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους στο ηφαιστειακό αυτό νησί, που εκτιμούν πολύ οι τουρίστες για τις παραλίες του και τα ιδιαίτερα μονοπάτια του για περιηγήσεις και ορειβασία.

Οι τοπικές αρχές, η κεντρική κυβέρνηση και ΜΚΟ καταβάλλουν προσπάθειες να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μεγάλες δυσχέρειες στην προσπάθεια να φθάσουν σε ορισμένες κοινότητες λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους δρόμους στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα του νησιού, περιοχές που ήταν πλησιέστερες στο επίκεντρο και βρίσκονται μακριά από τα θέρετρα όπου καταλύουν οι ξένοι τουρίστες.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε το 75% των σπιτιών σε ορισμένα χωριά στο ανατολικό και στο βόρειο Λομπόκ: «ξεκάθαρα» ήταν «εξαιρετικά καταστροφικός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ