Ρωσίδα πρώην εργαζόμενη στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα κατηγορείται για κατασκοπεία

Μια Ρωσίδα που εργαζόταν επί περισσότερα από δέκα χρόνια στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της χώρας της, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης.

Η ρωσικής υπηκοότητα γυναίκα, η οποία εργαζόταν για τη Μυστική Υπηρεσία, μια υπηρεσία που αναλαμβάνει αποστολές προστασίας και έρευνας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, δεν είχε εγείρει υποψίες μέχρι το 2016, σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται έναν αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας οι αμερικανικές αρχές παρατήρησαν ότι είχε τακτικές, μη εγκεκριμένες συναντήσεις με την FSB, τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία πρώτη αποκάλυψε την υπόθεση.

«Δεν είχε πρόσβαση σε υψηλά διαβαθμισμένες πληροφορίες», σχολίασε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το CNN.

«Φανταζόμαστε ότι όλοι μιλούν με την FSB, όμως εκείνη τους έδινε πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες θα έπρεπε», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η γυναίκα απολύθηκε το περασμένο καλοκαίρι, λίγο καιρό πριν απελαθούν από τη Ρωσία 750 από τα συνολικά 1.200 μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Ουάσιγκτον.

«Η Μυστική Υπηρεσία προσπαθεί να καλύψει τη διαρροή απολύοντάς τη», σχολίασε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών στη Guardian, η οποία επισημαίνει ότι δεν έχει διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για το συμβάν.

«Μόνο μια έρευνα σε βάθος από εξωτερική πηγή μπορεί να καθορίσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σε ανακοίνωσή της η Μυστική Υπηρεσία παραδέχεται ότι όλοι οι ξένοι υπήκοοι «που παρέχουν υπηρεσίες για την εκπλήρωση της αποστολής μας, διοικητικής ή άλλης, ενδέχεται να επηρεαστούν από τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών».

Όμως κανένα από αυτά τα πρόσωπα δεν είναι σε θέση «να αποκτήσει πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε η αμερικανική υπηρεσία. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ