Τσαβούσογλου σε Πομπέο: Οι κυρώσεις σας δεν θα έχουν αποτέλεσμα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο ότι οι απειλές και οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον δύο Τούρκων υπουργών για την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Λέμε από την αρχή ότι η απειλητική γλώσσα και οι κυρώσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το επαναλάβαμε σήμερα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο στη Σιγκαπούρη.

Η Τουρκία εξακολουθεί να επιθυμεί «την επίλυση των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και των συμφωνιών», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του περιφερειακού φόρουμ των χωρών της Ένωσης των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις εναντίον του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και του υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, κατηγορώντας τους ότι έπαιξαν μείζονα ρόλο στη σύλληψη και τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Οι ΗΠΑ απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Μπράνσον, ο οποίος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ενάμιση χρόνο που πέρασε σε τουρκική φυλακή καθώς διώκεται για σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις και «κατασκοπεία», κατηγορίες που ο ίδιος ο ιερωμένος και η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτουν.

«Με τον Πομπέο συζητήσαμε τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων μας, τον τρόπο λήψης κοινών μέτρων», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου. «Ήταν μια άκρως εποικοδομητική συνάντηση», πρόσθεσε.

Όμως «δεν μπορούμε να περιμένουμε να λυθούν όλα τα προβλήματα έπειτα από μία και μόνο συνάντηση, κατέληξε.

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι ο Πομπέο και ο Τσαβούσογλου συμφώνησαν να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα διμερή ζητήματα.

«Μίλησαν για αρκετά ζητήματα και είχαν μια εποικοδομητική συνομιλία. Συμφώνησαν να συνεχίσουν να προσπαθούν να επιλύσουν τα διμερή ζητήματα», επεσήμανε η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πριν τη συνάντησή των δύο υπουργών ο Πομπέο είχε δηλώσει ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον δύο Τούρκων υπουργών αποδεικνύει «τη μεγάλη μας αποφασιστικότητα» να επιστρέψει στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πάστορας.

«Οι Τούρκοι είχαν λάβει προειδοποίηση ότι έχει έρθει η ώρα να μας παραδώσουν τον πάστορα Μπράνσον και ελπίζω ότι θα κατανοήσουν» ότι αυτές τις κυρώσεις αποτελούν «απόδειξη της μεγάλης μας αποφασιστικότητας», υπογράμμισε ο Πομπέο μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του προς τη Σιγκαπούρη.

«Ο Μπράνσον πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του. Όπως και όλοι οι Αμερικανοί που κρατούνται από την τουρκική κυβέρνηση. Πολύ απλά. Κρατούν αυτούς τους ανθρώπους για πολύ καιρό. Είναι αθώοι άνθρωποι», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

Εκτός από την απελευθέρωση του Μπράνσον, οι ΗΠΑ ζητούν εδώ και καιρό την απελευθέρωση τριών εργαζόμενων στην πρεσβεία τους στην Τουρκία.Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ