“Φωτιές” ανάβει δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Κόσοβο για πιθανή ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία – Πρωθυπουργός Κοσόβου: Αυτό σημαίνει πόλεμο

Φωτιές ανάβει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελαουί, ο οποίος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στη διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος, αν και πριν από μήνες είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαίρεσης του Κοσόβου.

Αυτήν τη φορά, σε ερώτηση αν η ανταλλαγή εδαφών Σερβία-Κοσόβου θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας απέφυγε να απαντήσει ευθέως και σημείωσε: «Δεν πρόκειται να μιλήσω με λεπτομέρειες για κάτι που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της οριστικής συμφωνίας. […] Δεν ομιλώ, διότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας εσωτερικός διάλογος με την συμμετοχή όλων των κομμάτων στο Κόσοβο όπου ο καθένας θα εκφράσει την άποψη του».

Επίσης, επεσήμανε ότι είναι ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστεί η ένταση στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου και να επέλθει η ομαλοποίηση τους, ενώ επανέλαβε ότι η υποστήριξη στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου παραμένει σταθερή από την πλευρά των ΗΠΑ: «Οι άνθρωποι αντιδρούν καθώς αλλάζουν τα πράγματα, επετεύχθη μια εξαιρετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έτσι και δική μας θέση αλλάζει όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Γιορτάζουμε τα καλά νέα μ αυτόν τον τρόπο».

Υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με την Σερβία, για να κλείσει οριστικά το θέμα, τάχθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Γκνίλανε και αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου-LDK, Λούτφι Χαζίρι.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, απαντώντας στον Λούτφι Χαζίρι και εμμέσως στα υπονοούμενα του Αμερικανού πρέσβη, δήλωσε ότι «κάθε ιδέα για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στην διαίρεση του Κοσόβου, θα σήμαινε πόλεμο».

Ο Χαραντινάι υπογράμμισε ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για μια τέτοια λύση. «Όποιος αναφέρεται στη διαίρεση, το μοίρασμα εδαφών, κάνει λάθος, και θα προκαλέσει τραγωδία στα Βαλκάνια» επεσήμανε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ